Neymar en Brazilië met eerbetoon aan Pelé naar kwartfinale WK

Brazilië raasde voor rust als een wervelstorm over het veld en had de klus tegen Zuid-Korea al heel vlug geklaard. © PRO SHOTS

Het Nederlands elftal kan z’n borst natmaken als het erin slaagt om vrijdagavond Argentinië te verslaan. Grote kans immers dat daarna de briljante Brazilianen de volgende horde vormen. In het stadion van de 974 zeecontainers werd de hele ploeg van Zuid-Korea al voor de rust ingepakt en in een van die containers klaargezet voor de terugreis naar Seoul, al redde Seung-Ho Paik na rust nog wel de eer (4-1).

Marcel van der Kraan

Er zullen weinig optredens van de Brazilianen zijn die op eerdere WK’s zo indrukwekkend zijn geweest als op deze gedenkwaardige avond in Doha. Een avond waarop de grootste ster van het Braziliaanse voetbal, Pelé, vanuit zijn ziekenhuisbed zijn eigen nationale ploeg in Qatar aan het werk wilde zien. Misschien wel voor het laatst, vreesden sommigen in zijn land na de onheilspellende berichten van de laatste dagen over zijn uiterst zorgelijke situatie.

Brok in de keel

Pelé is geopereerd aan een tumor in zijn darmen en heeft een luchtweginfectie gekregen na de loodzware operatie. Toch verscheen daar in de uren voor het duel met Zuid-Korea plotseling een droom van een bericht op zijn eigen social media, dat miljoenen Brazilianen een brok in de keel bezorgde.

Bij een prachtige, klassieke foto van een piepjonge Pelé met zijn vader had de nu 82-jarige held special voor de spelers van Brazilië laten optekenen: ,,In 1958 liep ik door de straten met de gedachte dat ik de belofte aan mijn vader moest nakomen. Ik weet dat vandaag velen vergelijkbare beloftes hebben gedaan en dat ze ook jagen op hun eerste wereldbeker. Ik zal naar de wedstrijd kijken in het ziekenhuis en ik zal ieder van jullie aanmoedigen. Veel geluk!’’

Samba dansen

Die warme woorden kwamen ook bij Neymar stevig binnen. De aanvaller van PSG keerde na zijn enkelblessure tegen Zuid-Korea terug in het elftal en wist dat dit ook de avond kon worden waarop hij het doelpunten-record (77 goals) van zijn idool zou kunnen evenaren.

Volledig geïnspireerd door alles wat zich deze dagen rond de grootste voetballer die Brazilië ooit heeft gekend zorgde Neymar er voor dat de nagenoeg compleet in gele shirts gehulde fans in recordtijd de samba konden dansen. Met een assist en een doelpunt (zijn 76e) vanaf de penaltystip was zijn bijdrage meteen groot. Wat er onder aanvoering van Neymar allemaal gebeurde in het eerste half uur konden de Koreanen amper bevatten.

Neymar keerde terug bij de Seleçao en scoorde direct. © PRO SHOTS

Eerbetoon

Heung-min Son, de grote man bij de Koreanen, had het geluk dat hij zijn gezicht achter een masker kon verbergen toen doelpunt nummer drie en vier ook nog voor rust vielen. Daarbij was de 3-0 bijna buitenaards en leek bedoeld als een eerbetoon aan de man die duizenden kilometers ver weg moest toekijken. Pelé, die het Braziliaanse volk als voetballer zoveel moois heeft geschonken, kreeg in de laatste fase van zijn leven nog wat moois terug.

Het was in alle opzichten sensationeel wat de Zuid-Amerikanen lieten zien. In de eerste vijf wedstrijden van dit WK had Brazilië voor rust niet één goal gemaakt. Nu was het een festival aan doelpunten. Alles wat zich in de uren voor de wedstrijd afspeelde op de kilometers grote vlakte rond het even gigantische als artistieke containerstadion, waar tienduizenden in Brazië-shirts gehulde supporters bij tal van live-bands op mini-podia in het donker de samba al dansten, herhaalde zich op het veld. De Koreanen dienden als opvulling, waren met plukjes rood gemankeerde toeschouwers bij het festival do Brasil.

Nog meer elan

Wat angstaanjagend is voor de volgende tegenstanders van Brazilië is dat de ‘jonkies’op hol lijken te zijn geslagen en het elftal nóg meer elan geven. Neymar zei het deze week aan de rand van het trainingsveld al tegen bondcoach Tite. ,,Al dat jonge spul gaat je nog hoofdpijn bezorgen, coach’’, zei Neymar, doelend op de vele keuzes die hij voorin kan maken. Tite heeft het zelfs steeds over ‘perninhas rapidas’ (snelle beentjes) als hij het over Vinicius Jr, Raphina, Gabriel Martinelli, Antony en Rodrygo heeft. Nog los van de indrukwekkende Richarlison. Bij de Brazilianen zijn het niet meer de overlappende vleugelverdedigers maar ouderwets snelle vleugelspitsen die het dna van de ploeg hebben veranderd.

Voor Zuid-Korea restte niets anders dan een stille aftocht. De ploeg kwam, na voor rust slechts toeschouwer te zijn geweest, in de tweede helft beter voor de dag en wist een kwartier voor tijd zelfs te scoren. De spectaculaire ontknoping van de groepsfase kon de ploeg van Paulo Bento tegen de oppermachtige ’Goddelijke Kanaries’ echter geen gevolg geven.

Lees ook: Nederlands elftal vindt in Doha ontspanning op luxe schip met waarde van bijna 30 miljoen euro

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal