Aangeboden door Gemeente Gulpen-Wittem

Zuid-Limburgse gemeenten helpen inwoners die schulden hebben

© gemeente Gulpen-Wittem.

De gemeenten Gulpen-Wittem, Meerssen, Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals en Stein vinden het belangrijk dat hun inwoners zo goed mogelijk geholpen worden om hun schulden op te lossen. Zij ondertekenden daarom op 2 december 2022 samen met Kredietbank Limburg het convenant Lokale Overheid van de NVVK. NVVK is de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening. Wethouder Frans Derksen ondertekende het convenant namens de gemeente Gulpen-Wittem.

Aangeboden door gemeente Gulpen-Wittem

Waar zorgt het convenant voor?Gemeenten helpen inwoners die schulden hebben. Maar tegelijkertijd is de gemeente vaak ook één van de instellingen waar deze inwoners schulden hebben. Waterschappen en gemeenten staan in de top 4 van meest voorkomende publieke schuldeisers.

Meer schuldenrust voor de inwonerHet convenant regelt dat de gemeentelijke incasso wordt opgeschort voor hulpvragers die zich melden bij een gemeente. Dat betekent meer schuldenrust voor de inwoner. De inwoner krijgt op deze manier de tijd samen met een schuldhulpverlener van de Kredietbank te werken aan een oplossing voor zijn of haar schuldenprobleem.

Goede voorbeeld voor andere schuldeisersHet convenant regelt bovendien dat de afdeling Invordering van de gemeente in principe bij voorbaat akkoord gaat met het voorstel van de schuldhulpverlener om een schuld te saneren. In het geval van schuldsanering gaat de schuldhulpverlener in overleg met alle schuldeisers om te komen tot een oplossing van de schulden en een eventuele betalingsregeling. Omdat hiervoor niet eerst akkoord hoeft te worden gegeven door de gemeente, weet de inwoners sneller waar hij aan toe is.

Op deze manier willen gemeenten het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers, zodat de schuldhulpverlening voor inwoners nog beter kan worden opgepakt.