‘Sluiten kinderhartchirurgie kan grote gevolgen hebben voor acute zorg in regio’

© ANP / Flip Franssen

Als het kabinet besluit om afdelingen kinderhartchirurgie te sluiten, kan dat grote gevolgen hebben, zo waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). „Het kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg”, aldus de toezichthouder.

Redactie

Nederland heeft momenteel vijf ziekenhuizen die zich gespecialiseerd hebben in operaties aan de harten van kinderen. De vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, maakte eind vorig jaar bekend dat de ziekenhuizen in Groningen, Leiden en Amsterdam daarmee zouden moeten stoppen. De zorg zou worden geconcentreerd in het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht. Met name uit de noordelijke provincies kwam daar veel verzet tegen. Ouders en kinderen zouden honderden kilometers moeten reizen naar hun behandeling. De huidige minister, Ernst Kuipers, vroeg de NZa daarom nog eens naar de plannen te kijken.

‘Grote onomkeerbare gevolgen’

Volgens de zorgwaakhond heeft sluiting „grote en onomkeerbare gevolgen” voor de getroffen ziekenhuizen. Patiënten moeten dan langer reizen. Medisch specialisten krijgen andere taken als ze blijven. En als ze hun werk wel willen blijven doen, moeten ze verhuizen of langer reizen. Het ziekenhuis verliest dan hun kennis. Voor het LUMC in Leiden kan de status als academisch ziekenhuis zelfs op het spel komen te staan, aldus de NZa. Het UMCG in Groningen kan dan misschien geen hooggespecialiseerde zorg aan mensen uit de regio meer leveren.

De zorg voor mensen met aangeboren hartafwijkingen is wel kwetsbaar, benadrukt de NZa. Weinig artsen hebben genoeg kennis en ervaring. Ook voeren zij weinig behandelingen uit, omdat het gaat om zeldzame aandoeningen. De toezichthouder wil dat de ziekenhuizen „beter en meer gaan samenwerken” en daar een plan voor maken.

Noord en zuid

Als voorstel noemt de NZa de mogelijkheid om Nederland in twee helften te verdelen. In het noorden zouden het UMCG, het LUMC en Amsterdam UMC moeten samenwerken. Het zuiden zou bestaan uit Erasmus MC, UMC Utrecht, Radboudumc in Nijmegen en Maastricht UMC.

Kuipers: begin 2023 definitief besluit over kinderhartcentra

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neemt begin 2023 een besluit over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gewaarschuwd dat de voorgenomen sluiting van een aantal hartafdelingen „kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg”.

Het is uiteindelijk aan minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) om te bepalen wat er met de afdelingen gebeurt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze maand in gesprek gaat met patiënten, de zorg en allerlei andere betrokkenen en dan begin volgend jaar een definitief besluit neemt. Hij merkt daarbij ook op dat er sinds 1993 nog veel meer rapporten met adviezen over dit onderwerp zijn verschenen. Het is „een discussie die al zo’n drie decennia loopt”, aldus de minister.

Kuipers merkt op dat de NZa-analyse toont dat zowel sluiting als het open houden van afdelingen „altijd effecten zal hebben voor patiënten”. „Er kunnen maatregelen nodig zijn om aan deze effecten tegemoet te komen en de continuïteit van andere vormen van zorg dan de interventies bij aangeboren hartafwijkingen, te waarborgen. Er zal ook tijd nodig zijn voor de transitie en de verandering zal zorgvuldig begeleid moeten worden.”

De minister kondigde vorige maand al aan dat hij pas begin 2023 een definitief besluit zou nemen, omdat hij na verschijning van de NZa-analyse eerst weer met de betrokkenen om tafel wilde.

Lees ook: Ernst Kuipers wil meer zijn dan alleen coronaminister: ‘Ik ben er niet alleen om op de winkel te passen’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal