Tentoonstelling 600 jaar klooster Jerusalem in Venrays Museum

© Venrays Museum

Venray -

Het Venrays Museum wijdt een tentoonstelling aan de historie van het 600-jarige klooster Jerusalem. De opening is op vrijdag 16 december.

Marcel van Lier

Thema van de expositie is de geschiedenis van het klooster Jerusalem, zijn bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen 1422 en 2022. Bij de opening, alleen toegankelijk voor genodigden, is een belangrijke rol weg gelegd voor de Zusters Ursulinen. Verder zal het Venrays Mannenkoor optreden.

Het verhaal van Jerusalem begint op kerstavond van het jaar 1422. Twee vaders willen hun vrome dochters in beslotenheid laten leven met God en maken zich sterk voor de komst van een klooster in een hofstede bij de Grote Kerk. De eerste vier eeuwen wordt Jerusalem bewoond door de Augustinessen. Voor hen bestaat het leven uit bidden en werken, waarbij weven hun core business is. De Ursulinen wijden zich vervolgens aan het onderwijs voor meisjes, lang vóórdat het gewoon is dat meisjes naar school gaan. Daarnaast zien ze culturele en maatschappelijke vorming als een belangrijke taak. Jerusalem wordt een instituut waar jonge vrouwen een rijke opleiding kregen.

Na de Tweede Wereldoorlog treden de Ursulinen terug uit het onderwijs. Het klooster wordt gemeentehuis, de school blijft en gaat uiteindelijk opgaat in een omvangrijke fusie.

De tentoonstelling duurt tot 24 juli 2023.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal