Tweede Kamer wil zwaardere straf bij bezit illegaal vuurwerk

© ANP

Het bezit van illegaal vuurwerk bij demonstraties en rond voetbalwedstrijden moet worden aangemerkt als strafverzwarende omstandigheid, waardoor de rechter hogere straffen kan opleggen.

Valentijn Bartels

Dat wil de Tweede Kamer voor elkaar krijgen. VVD-Kamerlid Michon dient woensdag een motie in die dat moet regelen. PVV, CDA, SP en JA21 steunen het voorstel. „Het afsteken van vuurpijlen en knallers brengt het werk van de politie ernstig in gevaar”, zegt VVD-Kamerlid Michon. „De relschoppers die dit soort illegaal vuurwerk op zak hebben krijgen wat mij betreft een hogere straf.”

Recent ging het flink mis na voetbalwedstrijden van Marokko tijdens het wereldkampioenschap. Er braken rellen uit, waarna minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) zich beklaagde over het afsteken van zwaar vuurwerk.

Beschamend

„Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is”, zei de VVD-bewindsvrouw naar aanleiding daarvan. „Met zwaar vuurwerk (explosieven dus) gooien, politiemensen belagen, de boel vernielen. Intens triest.” Ook dinsdag na de wedstrijd van Marokko tegen Spanje werd volgens de politie weer met zwaar vuurwerk gegooid. Dit gebeurde onder andere in Den Haag en Amsterdam.

Het is de VVD een doorn in het oog dat illegaal vuurwerk steeds vaker als wapen wordt gebruikt tegen politieagenten en hulpverleners bij demonstraties en voetbalwedstrijden.

Lees ook: Waarom gingen Marokkaanse relschoppers zo tekeer na Marokko-België?

Nu heeft het Openbaar Ministerie (OM) bepaald dat bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging, ‘het hanteren van een wapen’ strafverzwarend wordt meegewogen. Maar vuurwerk wordt daar niet bij genoemd. De Tweede Kamer wil daar dus verandering in brengen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal