Duitse rechtsextremisten opgepakt voor plannen aanval parlement

Een man met de Reichskriegflagge van het Duitse Keizerrijk (1871-1918) staat voor het gebouw van de Bundestag, het Duitse parlement. © EPA

De Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt in een landelijke operatie. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen.

Redactie

„De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats”, laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan honderd locaties. Er zouden 3000 agenten zijn betrokken bij de actie.

Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten, waaronder een oud-parlementslid voor de AfD en voormalige commando’s. Zij zouden al zeker sinds november vorig jaar voorbereidingen treffen voor een aanval op het parlement. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits. De hoofdverdachte is een 71-jarige man van adel uit Thüringen. HIj was druk bezig met het opzetten van een „schaduwkabinet, zo meldt Tagesschau.

Reichsbürger

De operatie richt zich op de zogeheten Reichsbürger. Zij erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet en vinden dan ook dat de huidige Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn. Volgens de Reichsbürger-beweging zou het Duitse Rijk (1871-1945) van voor de Tweede Wereldoorlog nog van kracht zijn, aangezien zij de Bondsrepubliek (1949-heden) zien als een staat die hen is opgelegd door de Geallieerden. Veel van de leden weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen, sommigen van hen hadden de afgelopen jaren ook banden met de Qanon-beweging.