Wandeling vanuit centrum Roermond euver de brök naar Voorstad St. Jacob

© VVV Roermond

Roermond
Silke van Deelen

VVV Roermond houdt zondag 11 december een wandeling met gids naar en door het stadsdeel Voorstad St. Jacob.

De Maria Theresiabrug (in de volksmond de stenen brug genoemd) vormt de verbinding tussen het centrum van Roermond en Voorstad St. Jacob. Je moet dus letterlijk euver de brök om er te komen. De Voorstad bestond al zeker in de 14e eeuw en werd toen vooral bevolkt door vissers en arme mensen. Door de Voorstad ging lange tijd alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. Daarom was hier toch nogal wat te doen. Zo waren er herbergen, waar vermoeide reizigers konden rusten wanneer de stadspoorten al lang dicht waren. Met de komst van een nieuwe weg in de 19e eeuw, verviel deze doorgangsfunctie en werd het er lange tijd stil. In de 20e eeuw werd de Voorstad nieuw leven ingeblazen. Nu is het een pleisterplaats op route naar Santiago de Compostella. De waterput en bijbehorende putvereniging is aan de Heilige Jacobus gewijd.

De wandeling start om 14.00 uur bij VVV Roermond, Markt 17. Reserveren is verplicht en kan tot een dag voorafgaand aan de wandeling via www.webshophartvanlimburg.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal