Torna | Cultura sluit jaar af met gevarieerd cultureel en literair programma

© Kremers & Van Dijk

Thorn
Silke van Deelen

Torna | Cultura sluit het jaar op zondag 18 december af met een gevarieerd programma op cultureel en literair vlak in zaal-restaurant Aod Thoear.

Kremers & Van Dijk spelen de dialoog ‘December’, waarin zij de maatschappij en zichzelf onder de loep nemen. ‘Kijk in de kerststal’ is het thema van Ingrid Hensen-van Hees. Zij vertelt over de cultuur, folklore, symboliek en geschiedenis van het kerstgebeuren, met fotobeelden van een groot aantal kerstgroepen. Cultureel antropoloog Kitty Jansen-Rompen heeft de rol van engelen in alle levensfasen van het dagelijks leven in Limburg bestudeerd. Bij al die fasen hoorden engelenprentjes. De 83-jarige Colla Bemelmans schreef een aantal boeken met gedichten en verhalen in het dialect en volgt kritisch welke invloed politiek en kerk op ons leven hebben.

Familiarity Duo wordt gevormd door de jonge zangeres Agniezska Bukowska (Polen) en de ervaren, veelzijdig muzikant op gitaar Aleksandrs Marinicevs (Letland). Zij verzorgen de muzikale intermezzo’s. Deborah Parren, redacteur 1Limburg, vervult de rol van gastvrouw. In verband met de finale WK-voetbal begint het Torna | Cultura Café om 13.00 uur. De entree bedraagt 6 euro.