Van Gaal: ’Het WK begint voor ons morgen pas écht’

Louis van Gaal. © ANP

Doha -

Louis van Gaal vindt dat het WK voetbal vrijdagavond voor het Nederlands elftal ’nu eigenlijk pas echt begint’. „Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan alle andere landen waar we al tegen gespeeld en verslagen hebben.”

onze verslaggever

Oranje speelde in de poulefase tegen Senegal, Ecuador en Qatar en versloeg in de achtste finales de Verenigde Staten. „Argentinië is in mijn ogen een topland, met topvoetballers in hun selectie. Het zijn toch andere landen - met wellicht Brazilië in de volgende ronde - dan die we toch tot dusverre hebben gehad.”

Het Braziliaanse voetbalelftal is in de ogen van Van Gaal topfavoriet voor het winnen van het WK. Hij reageerde op eerdere woorden van hemzelf, toen hij Brazilië omschreef als een „eenvoudig counterploegje.” „Maar dat heb ik niet zo gezegd”, aldus Van Gaal. „Ik heb gereageerd op wat er in Nederlandse media over het Nederlands elftal en over Brazilië is gezegd. Brazilië doet bijna hetzelfde als wij. Maar zij hebben geweldige, technische spelers. Soms loopt het bij hen geweldig, maar er zijn ook wedstrijden dat het minder goed gaat.”

40.000 Argentijnen

Brazilië speelt vrijdag in de kwartfinale tegen Kroatië en neemt het daarna in de halve eindstrijd op tegen Oranje of Argentinië. Van Gaal: „Brazilië is de topfavoriet in mijn ogen. Dat heb ik altijd al gezegd. Wij maken kans om wereldkampioen te worden. Wij hebben het beste team, dat is anders dan bij andere teams.”

Dat er pak ’m beet 40.000 Argentijnen in het stadion zitten vrijdag, en slechts 1100 Nederlanders, vindt de bondscoach niet per se een probleem. „Mijn spelers zijn professioneel genoeg om daarmee om te gaan. Maar het zal niet gemakkelijk zijn als zij met 40.000 Argentijnen zitten en wij met een stuk minder fans.”

Van Gaal werd donderdag tijdens de persconferentie in aanloop naar de WK-kraker tegen Argentinië ook geconfronteerd met kritiek van oud-pupil Angel Di Maria. Met een kwinkslag reageerde de bondscoach van Oranje op de opmerkingen van de Argentijn, met wie hij in het seizoen 2014/2015 samenwerkte bij Manchester United.

Louis van Gaal. © ANP

Di Maria was na een jaar alweer vertrokken bij de Engelse club en noemde Van Gaal later zijn slechtste trainer ooit. „Een coach moet wel eens beslissingen nemen die niet altijd leuk zijn voor iedereen”, reageerde de 71-jarige oefenmeester. „Maar geloof me, een trainer doet niets zonder reden.”

Zoenen

Vervolgens gaf Van Gaal zijn band met Memphis Depay als voorbeeld over hoe het ook kan. „Bij Manchester heb ik Memphis ooit gepasseerd voor een finale. Maar kijk hoe wij nu met elkaar omgaan. Nu zoenen we elkaar op de mond. Ja, zo gaat dat in het voetbal.”

Het leidde tot hilariteit in de zaal, terwijl Depay zelf bijna niet meer bij kwam van het lachen en met zijn hand tot twee keer toe op tafel sloeg. Tot een zoen tussen bondscoach en speler kwam het uiteindelijk niet.

Show

„Een kus op de mond wil Memphis nu niet, dat is jammer, maar ook wel weer fijn…”, besloot Van Gaal, die dit WK wel vaker een showtje opvoerde tijdens persmomenten. Zo zoende hij Denzel Dumfries op diens voorhoofd.

Over de kritiek van Di Maria had de bondscoach echter nog wel iets te zeggen. ,,Hij is een van de weinigen die mij als slechtste trainer ziet. Meestal is het andersom”, aldus de oefenmeester, over wie door veel van zijn oud-spelers inderdaad vaak positief wordt gesproken. ,,Ik vind wel het heel erg dat Angel dat een keer heeft geroepen. Het is jammer, maar het is niet anders.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal