De Jonge: lagere huurprijs voor 300.000 woningen

© ANP

De huurprijs van ruim 300.000 woningen gaat met gemiddeld 190 euro omlaag. Die belofte doet minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) over zijn ingreep bij de middenhuur.

RedactieBron: De Telegraaf

De huurprijs voor het middensegment wordt momenteel door De Jonge aan banden gelegd. De regulering wordt toegepast aan de hand van het puntensysteem voor huurwoningen. Tot aan 187 punten wordt de prijs voortaan door de overheid aan banden gelegd. 187 punten komt op dit moment overeen met iets meer dan 1000 euro.

„De prijs bij dit puntenaantal wordt jaarlijks geïndexeerd met inflatie en zal bij inwerkingtreding van de wet op circa 1.100 euro uitkomen”, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. „De regulering gaat gelden voor nieuwe huurcontracten en zo lang als er schaarste op de woningmarkt is.”

Het ministerie kondigt aan dat verhuurders gedwongen worden zich aan de maximale huurprijs te houden. „Verhuurders riskeren straks een boete als zij een te hoge huurprijs vragen voor een woning die op basis van de kwaliteit een sociale- of middenhuurwoning zou moeten zijn. De gevolgen voor de handhaving zullen de komende periode in kaart gebracht worden.”

‘Hard nodig’

Minister De Jonge zegt dat de maatregel hard nodig is. „Een betaalbare huurwoning is voor mensen met een middeninkomen steeds minder vanzelfsprekend. Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn.”

De CDA-bewindsman zegt onder meer op te willen komen voor ‘verpleegkundigen en politieagenten’. „Met de regulering van de middenhuur wil ik hen beter beschermen tegen excessen, zodat mensen een eerlijke prijs voor hun woning betalen.”

Lees ook: Maatregelen tegen pandjesbazen lijken te werken: beleggers kopen steeds minder woningen voor de verhuur

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal