Cadeautje voor trouwe abonnees van De Limburger: vanaf 1 januari maken wij elke week een digitale zondagkrant

Hoofdredacteur Bjorn Oostra. © Johannes Timmermans

‘We gaan iets nieuws doen, iets dat nog niet eerder in Nederland is vertoond.’ Met deze, legendarische, woorden kondigde toenmalig KNVB-voorzitter Jos Staatsen in februari 1996 de geboorte van de commerciële sportzender Sport7 aan. Nederland zou moeten gaan betalen voor het kijken naar voetbal.

Bjorn Oostra

Inmiddels weten we dat Staatsen zijn tijd ver vooruit was; wat destijds onmogelijk was – Sport7 flopte jammerlijk – is nu de normaalste zaak van de wereld. Nu wil ik mezelf niet vergelijken met een voorzitter van de KNVB en voor onze plannen zijn de termen groots en meeslepend niet bedacht, maar toch ben ik blij dat ik kan aankondigen dat ook wij iets nieuws gaan doen. Vanaf 1 januari maken wij iedere week een heuse zondagkrant.

Lees ook: ‘De liefhebbers onder u van papier, klepperende brievenbussen en smerige vingers kan ik geruststellen’

Cadeautje

Het belangrijkste verschil met soortgelijke initiatieven uit het verleden die op een fiasco uitliepen (Krant op Zondag en de Telegraaf op Zondag): wij maken op die dag alleen een digitale krant. Hierdoor hebben wij geen last van hoge druk- en distributiekosten en kunnen wij garanderen dat u voor onze krant op zondag niet extra hoeft te betalen. Het is een cadeautje voor trouwe abonnees – u hoeft alleen onze witgekleurde krantenapp te downloaden – die ook op zondagmorgen bij een kop koffie en een overheerlijk ontbijt de krant willen doorbladeren. Uit leescijfers blijkt dat veel mensen op zondagmorgen op zoek zijn naar nieuws of langere verdiepende verhalen. Maar tot op heden is juist op dat moment, als de behoefte het grootst is, het aanbod het geringst. Met de e-paper op zondag vullen we dat gat.

Puzzels

Wat kunt u iedere zondagochtend van ons verwachten? Het belangrijkste is dat de krant eruitziet zoals u van ons gewend bent. De vormgeving is identiek aan de kranten die wij van maandag tot en met zaterdag maken. Op de voorpagina staat uiteraard het laatste nieuws en op de pagina’s twee en drie leest u ook op zondag het verhaal van de dag, vertellen we in ‘de krant in vijf minuten’ wat u verderop aantreft en tekenen mijn collega’s Peter Leijsten en Roel Wiche om en om voor een zondagse column. Vervolgens ruimen we zeker vijf pagina’s uit om te laten zien wat er op zaterdag allemaal in Limburg is gebeurd, is er ruim aandacht voor het laatste sportnieuws en vindt u onder de noemer ‘lifestyle’ artikelen en rubrieken die u kent uit Leef! en Zine. In onze zondagkrant, die in de regel uit 28 pagina’s zal bestaan, is ook veel plek voor duiding en verdieping van kwesties die nationaal en internationaal in het brandpunt van de belangstelling staan. Soms schrijven we die stukken zelf, meestal maken we gebruik van de beste artikelen van zusterkranten als NRC en de Belgische kwaliteitskrant de Standaard.

Lees ook: ‘We moeten fors ingrijpen en helaas stoppen met magazine Zine om niet in de problemen te komen, maar er is ook goed nieuws’

En last but not least hebben we voor de fervente puzzelaars onder u iedere zondagmorgen vier pagina’s met in totaal 24 uitdagende puzzels die dan ook digitaal zijn te gebruiken. Het gros van de stukken is exclusief voor de zondagkrant, een aantal keert terug in de papieren krant van maandag. Ik ben ervan overtuigd dat wij met onze zondagkrant niet alleen ‘iets nieuws gaan doen’, maar dat wij met iets komen waarmee we u, ook in moeilijke tijden, weten binden. Daarmee verstevigen wij het fundament onder Limburgse kwaliteitsjournalistiek. En dat is waar we het allemaal voor doen.