Nieuw ruimteschip terug op aarde na proefvlucht naar maan

De Orion keert zondag na een proefvlucht van ruim drie weken terug op aarde. 

Na een proefvlucht van ruim drie weken rond de maan is het nieuwe Amerikaanse ruimteschip Orion terug op aarde.

Redactie

De Orion-capsule, met een ‘bemanning’ van drie poppen bedraad met sensoren, landde om 18.40 uur Nederlandse tijd met parachutes in de Stille Oceaan, voor het schiereiland Baja California in Mexico. Zo demonstreerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hoe toekomstige astronauten vanaf de maan veilig kunnen terugkeren naar de aarde.

De Orion was op 16 november gelanceerd, na jaren van voorbereiding. Het vaartuig moet over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen. Om alle systemen te testen ging het nu zonder bemanning rond de maan. Iets meer dan een week geleden begon het aan de vlucht terug. Volgens de NASA deed het ruimteschip het beter dan verwacht.

Het vaartuig bestaat uit twee delen. Vooraan zit het Amerikaanse deel waar later de bemanning moet zitten. Achterin, in het Europese deel, zitten onder meer de aandrijving en de Nederlandse zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Vlak voor de terugkeer in de dampkring, gingen ze uit elkaar. Het Europese deel verbrandde in de dampkring, het Amerikaanse deel remde af en plonsde volgens plan in zee. Een marineschip takelt het vaartuig uit de Stille Oceaan en brengt het aan land.