Auto huren of kopen: wat is er goedkoper?

© Pexels.com.

We leven in een wereld waar het aanschaffen van nieuwe producten vaak vervangen kan worden door het huren of leasen van dit product. Dit kan variëren van wasmachines tot veel grotere aankopen, zoals een auto. Kun jij ook niet kiezen tussen het investeren in een nieuwe auto of juist het huren of leasen van een auto? We hebben de voor- en nadelen van het kopen of huren van een auto voor je op een rijtje gezet.

Aangeboden door DIKS Autoverhuur

Voordelen van een auto kopenAangezien dit de meest gekozen optie is, zijn er natuurlijk verschillende voordelen bij het bezitten van een auto. Vrijheid staat hierbij op nummer een. Want wie vindt het nou niet prettig om overal naartoe te kunnen rijden wanneer dit nodig is? Gewoon je sleutels pakken, gaspedaal indrukken en gaan!

Er is daarbij ook geen discussie over hoe handig auto’s zijn. In plaats van allerlei bus- of treinschema’s volgen rij je in een rechte lijn naar de plaats van bestemming op exact de tijden die jou uitkomen. En als je in een gebied woont waar het openbaar vervoer niet breed toegankelijk is, zijn auto’s niet enkel een handige luxe, maar een absolute noodzaak!

Nadelen van een auto kopenAuto’s zijn duur, dat is een feit. Niet alleen duur om aan te schaffen, ook heel duur om te onderhouden. Daarnaast heb je ook nog verzekeringen en belastingen die je moet betalen als je ook daadwerkelijk de weg op wilt. En om niet te vergeten; de benzinekosten. Deze zijn de afgelopen maanden met schrikwekkende percentages gestegen.

Daarbij mag je een auto (in de meeste gevallen) niet per se een investering noemen. Koop je een huis? Dan is dit een langdurige investering waarvan de waarde toe blijft nemen. Een auto daalt in waarde per gereden kilometer.

Dan het volgende punt dat we tegenwoordig niet meer kunnen vermijden; het milieu. Allereerst stoten auto’s CO2 uit, door verbranding van benzine en diesel. Dat draagt bij aan klimaatverandering. Verder stoten auto’s luchtvervuilende stoffen uit, zoals fijnstof en stikstofdioxide; dat veroorzaakt schade aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen. Dit geldt overigens niet voor volledig elektrische auto’s.

Voordelen van een auto hurenTwee punten; het is goedkoper en een stuk duurzamer. Alle vaste lasten blijven bij de verhurende partij en het ‘delen’ van een auto is hoe dan ook beter dan een auto laten verstoffen in een garage.

Het gebruik van duurzamere vervoersopties, waaronder alleen het gebruik van een auto wanneer je die nodig hebt, zal daarbij dus een heel groot verschil maken in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Voor wie zich zorgen maakt over of er wel een auto beschikbaar is als je hem nodig hebt, stop met zorgen maken. Het aanbod aan verhuurbedrijven neemt sterk toe. Plan je huurperiode vooruit of maak gebruik van bedrijven die een chauffeur naar je toe kunnen sturen.

We spreken vooralsnog over auto’s, maar wanneer je reist met grote groepen heb je waarschijnlijk een busje nodig. Ook hierbij wegen de voordelen vaak af tegen de nadelen. Een je hoeft je geen zorgen te maken dat je in afgedankte busjes rond hoeft te rijden. Zo kun je een mercedes vito huren of zelfs een mercedes v klasse huren.

Nadelen van een auto huren Hierbij komen we weer terug op de tegenhangers van het kopen van een auto. Wanneer je een auto huurt is deze natuurlijk niet van jou. Dit betekent dat je altijd tijdsgebonden bent tijdens het gebruiken van de auto. Ook zijn de kosten voor het huren eenmalig vaak best hoog.

ConclusieMoet jij onvermijdelijk elke dag met de auto naar kantoor? Dan kunnen we er niet omheen en is de aankoop van een auto de voordeligste optie. Kies dan wel voor een elektrische auto om het milieu en je portemonnee een beetje te sparen. Hoef je een stuk minder vaak te rijden? Dan is huren absoluut de voordeligste optie. Geen vaste lasten, geen reparatiekosten als er iets gebeurd en alleen betalen voor de momenten dat je de auto écht nodig hebt. Wat kies jij?