Beurswaakhond SEC beschuldigt FTX-oprichter van oplichting

Sam Bankman-Fried, oprichter van de failliete cryptobeurs FTX. © CQ-Roll Call, Inc via Getty Image

NEW YORK -

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Sam Bankman-Fried, oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, dinsdag beschuldigd van oplichting van investeerders.

ANP

Volgens de klacht van de federale beurswaakhond heeft Bankman-Fried meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald via een „georkestreerde regeling om investeerders te bedriegen”. Hij zou het geld gebruikt hebben voor risicovolle investeringen, het aankopen van landgoed en het doen van grote politieke donaties. De SEC spreekt van „jarenlange fraude” via een kaartenhuisconstructie.

Volgens de SEC heeft Bankman-Fried zijn handelsbedrijf Alameda voorzien van een onbeperkte kredietlijn, gefinancierd door de klanten van het FTX-platform.

Bahama’s

Bankman-Fried werd maandag opgepakt op de Bahama’s. De arrestatie volgde op de kennisgeving van de Verenigde Staten dat ze strafrechtelijke vervolging hadden ingesteld tegen de oud-topman.

De SEC maakte eerder bekend met aanklachten te komen tegen hem vanwege schendingen van effectenwetten. De Amerikaanse justitie liet eerder weten te onderzoeken of de ondernemer fraude heeft gepleegd. Aanklagers richten zich vooral op het overhevelen van geld naar de Bahama’s rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming, zeiden ingewijden eerder tegen persbureau Bloomberg.

Failliet

FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer doordat klantentegoeden van FTX naar investeringsfonds Alameda, dat ook van Bankman-Fried was, werden overgeheveld. Daar kwam het vast te zitten in investeringen.

Ook is sprake van mogelijke marktmanipulatie. Bankman-Fried zou verschillende aan- en verkopen hebben gedaan die leidden tot de neergang van de TerraUSD-cryptomunt en de bedrijven die daarbij betrokken waren. De 30-jarige Bankman-Fried heeft in een reeks interviews geen schuld bekend.

Lees ook: Angst voor besmetting bij andere cryptobedrijven na failliet FTX