Gasverbruik knalt omhoog door koud weer: opslagen aangesproken

Burgers en bedrijven verstoken in deze koude periode meer gas om warm te blijven. © ANP/HH

Het gasverbruik in Nederland schiet omhoog door het koude weer. Terwijl burgers en bedrijven de afgelopen weken zo weinig mogelijk stookten vanwege de hoge prijzen is dat nu geen optie meer voor wie warm wil blijven. Volgens de Gasunie ligt het verbruik deze maand 30 procent hoger.

Redactie

Daardoor moeten ook de gasopslagen worden aangesproken. De opslagen waren in oktober voor ruim 93 procent gevuld, maar daar is inmiddels een tiende van af.

De Gasunie maakt zich geen zorgen dat er deze winter te weinig gas is. Maar het wordt wel een grote opgave om de gasopslagen voor de winter van 2023-2024 weer te vullen.

Warmer weer op komst

Het koude weer is overigens tijdelijk. Voor volgende week wordt warmer weer voorspeld met temperaturen die richting 10 graden stijgen.

Door het koude weer zat de gasprijs de afgelopen weken al flink in de lift. De hogere gasprijs maakt ook stroom duurder, omdat elektriciteit in Nederland nog steeds grotendeels wordt opgewekt met gascentrales. De rekening van de hogere gas- en stroomprijzen zal deels bij de overheid terechtkomen, omdat die vanaf 1 januari een prijsplafond voor energie invoert.

Zuinig stoken

Onder het prijsplafond blijft het volgens experts ook verstandig om zuinig te stoken. De energieprijzen onder dat plafond zijn volgend jaar namelijk nog steeds twee keer zo hoog als voor het uitbreken van de energiecrisis.

Lees ook: De missie van Silvio: genoeg energie tegen een betaalbare prijs