Commentaar: Limburg vrij van uitbuiting. En Roemer kan ervoor zorgen

Overal in Limburg werken arbeidsmigranten, maar we weten vaak niet waar ze de nacht doorbrengen. © Gemeente Maasgouw

In het vorige deel van zijn carrière zat onze huidige Commissaris van de Koning (CdK) in een ‘aanjaagteam. Emile Roemer zag persoonlijk kamertjes van arbeidsmigranten. Hij stond aan het hoofd van een team dat de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten onderzocht en met voorstellen kwam voor verbetering. Op 30 oktober 2020 kwam het rapport uit.

Roemer schreef in de inleiding: ‘Het is hoog tijd dat we nu écht zorgen dat deze ‘sociale kwestie van de 21e eeuw’ heel snel verleden tijd wordt. Gelukkig is vrijwel iedereen (...) van die noodzaak overtuigd.’

Gisteren meldde De Limburger dat in Duitsland, vlak over de grens bij Venlo, opnieuw invallen waren gedaan in complexen waar arbeidsmigranten woonden. Ze werkten allemaal in Nederland in opdracht van Nederlandse en Poolse uitzendbureaus. Roemenen en Polen betaalden zich blauw voor vieze appartementen zonder verwarming. De mensen werken in sectoren die in Nederland ervoor bekendstaan dat er niet zo nauw gekeken wordt: de bouw en de vleessector.

Deze uitzendbureaus zijn crimineel en onmenselijk, maar dat geldt ook voor de bedrijven en overheden (denk bouw A2-tunnel in Maastricht) die hen inhuren. Iedereen die wegkijkt, heeft boter op het hoofd. Op bijna elke grote bouwplaats in Limburg, in logistieke opslagloodsen werken arbeidsmigranten. Maar we weten vaak niet waar ze de nacht doorbrengen.

Dat uitzendbureaus hun werkers nu huisvesten in Duitsland kun je zien als succes. Blijkbaar zijn we hier strenger. Dus niet. We rekenen ons zelf rijk. Vorig jaar trof de arbeidsinspectie vijftig uitgebuite Roemenen aan bij een aspergeteler in Linne. Blijkbaar zijn de controles in Duitsland nóg slechter dan in Nederland.

Het verandert pas als we er echt moeite voor gaan doen. Nederland heeft arbeidsmigranten nodig. Het minste wat we kunnen doen, is zorgen dat ze een goed onderkomen hebben.

Roemer schreef in 2020 dat vrijwel iedereen van de noodzaak is overtuigd dat het anders moet. Laat Limburg een voorbeeld zijn voor Nederland: Limburg vrij van uitbuiting. En we hebben met onze CdK een aanjager in huis om daar werk van te maken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal