Gevangenis Sittard moet drukte bij moskeedienst oplossen

Foto ter illustratie . © ANP

Sittard -

De gevangenis in Sittard moet andere opties zoeken om alle islamitische gedetineerden de kans te geven op vrijdagmiddag de moskeedienst bij te wonen.

Redactie

De huidige regel van de gevangenisdirectie om per afdeling tien gedetineerden toe te laten tot het vrijdaggebed is strijdig met het recht op godsdienstvrijheid. Dit oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming woensdag.

Brandveiligheid

Er zijn tijdens de moskeedienst veertig plekken beschikbaar, terwijl 78 gedetineerden de dienst willen bijwonen. Vanwege het dagprogramma en de brandveiligheid worden niet alle gedetineerden die dat willen toegelaten.

De gedetineerden hebben aangevoerd dat dit probleem al meer dan een jaar speelt en dat hun recht op geestelijke verzorging wordt geschonden door de regel. De directeur stelt daar tegenover dat gedetineerden een gesprek met de imam kunnen aanvragen.

De Raad oordeelt dat het recht op godsdienstvrijheid wordt beperkt. Het is niet gebleken dat de directeur van de gevangenis andere opties heeft onderzocht. De regel is geschorst in afwachting van een beslissing van de beklagcommissie.