Ebusco bouwt elektrische bussen van 18 meter lang

Deurne -

Ebusco, fabrikant van elektrische bussen in Deurne, onthulde vrijdag zijn eerste lichtgewicht bus van 18 meter met een bereik tot 700 kilometer.

Peter Bruijns

Minister van Milieu Vivianne Heijnen kreeg als eerste een voorproefje te zien van het gevaarte. Dankzij het gebruik van lichtgewicht composietmaterialen weegt de lange bus slechts 14.500 kilo. Met een batterijenpakket van 350 tot 500 kWh heeft de bus een bereik van maximaal 700 kilometer. Er kunnen 150 passagiers in.

Orders

Ebusco heeft het afgelopen jaar al meerdere orders voor deze bus binnengekregen, waaronder uit Oslo, de Zweedse provincie Örebrö Län, Rouen en het Zweedse Vaxjo. In 2023 zal Ebusco de productie verder opschalen met een speciale lijn voor harmonicabussen.

Het bedrijf kreeg in het najaar met de beursgang de gehoopte 300 miljoen euro binnen, vooral bedoeld om de productie te laten groeien. Hoewel het geen onderdeel is van de huidige groeistrategie, is er in de toekomst „zeker kans op het overnemen van bedrijven”, aldus oprichter directeur Peter Bijvelds.

Lees ook: Meer orders voor elektrische-bussenbouwer Ebusco