Minimumloon in Turkije volgend jaar met 55 procent omhoog

© 123RF

ISTANBOEL -

Inwoners van Turkije die het minimumloon verdienen gaan er vanaf volgend jaar flink op vooruit. De Turkse overheid kondigt een verhoging met 55 procent aan.

ANP/BLOOMBERG

Het maandelijkse nettominimumsalaris komt daarmee in 2023 uit op 8500 lira, omgerekend zo’n 427 euro. Volgens de Turkse minister van Arbeid is het minimumloon in Turkije van toepassing op ongeveer een derde van de beroepsbevolking. Met de salarisverhoging wil de Turkse overheid de druk op de bevolking, die te maken heeft met stijgende kosten van levensonderhoud, verlichten.

De aankondiging komt een half jaar voordat er verkiezingen plaatsvinden in Turkije, een land dat kampt met hoge inflatie. In november bedroeg die ruim 84 procent op jaarbasis. De kostencrisis in het land vormt een bedreiging voor de populariteit van Erdogan. Onder zijn druk verlaagde de Turkse centrale bank vanwege de inflatie eerder al de rentetarieven. Die besluiten waren opvallend, omdat juist een renteverhoging in de regel de inflatie afremt.

Lees ook: Erdogan: inflatie in Turkije geen onoverkomelijke bedreiging

Aan de renteverlagingen kwam donderdag wel een einde. De centrale bank had al eerder aangekondigd wel klaar te zijn met de renteverlagingen en hield het rentetarief op 9 procent. Met de verlaagde rente wil Erdogan investeringen interessanter maken en zo de economie aanjagen. De lage rente en hoge inflatie zorgden echter ook voor een dalende koers van de lira ten opzichte van de dollar. De import van olie en gas werd daardoor veel duurder voor Turkije, wat de inflatie nog verder aanwakkerde. Erdogan mikt erop dat de groeiende economie uiteindelijk zorgt voor meer rijkdom voor zijn bevolking.