Meta schikt voor recordbedrag in privacyschandaal

© ANP XTRA

MENLO PARK -

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, schikt voor bijna driekwart miljard dollar in een langlopende rechtszaak.

Facebook deelde persoonlijke informatie van 87 miljoen Amerikaanse gebruikers met het Britse databedrijf Cambridge Analytica, dat de data gebruikte om de Republikeinen te helpen met de presidentsverkiezingen in 2016.

In totaal gaat het om een schikking van 725 miljoen dollar, omgerekend zo’n 683 miljoen euro. De advocaten van de aanklagers spreken van „het hoogste bedrag dat ooit is betaald in een class-action lawsuit inzake dataprivacy”.

Dat Meta akkoord gaat met de miljoenenschikking is opvallend, omdat de techgigant nooit heeft toegegeven iets fout te hebben gedaan. Zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen, deelde Facebook voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 persoonlijke informatie van 87 miljoen gebruikers met Cambridge Analytica. Dat bedrijf was in de arm genomen door het campagneteam van Donald Trump. Met behulp van slimme algoritmes kon het achterhalen wie potentieel vatbaar was voor advertenties met een leugen over Hillary Clinton of een lofzang op Trump.