Danny Noppert zonder problemen naar derde ronde WK darts

Danny Noppert.© ANP/HH

Londen -

Danny Noppert heeft zich in Londen verzekerd van een plek in de derde ronde van het WK darts. De 31-jarige Nederlander rekende in zijn openingsduel af met David Cameron: 3-1 in sets.

Redactie

Noppert heeft zich dit jaar de top-10 van de wereldranglijst ingegooid, maar zijn resultaten op WK’s bleven tot nu toe altijd onder de maat bij de PDC. Nooit kwam de Fries in Londen verder dan de laatste 32. Om dat deze keer wel te doen moet Noppert in de volgende ronde de Schot Alan Soutar bedwingen.

Tegen de 53-jarige Canadees Cameron begon Noppert scherp. In zijn ‘eigen’ set brak hij zijn opponent bij een 2-1 stand in legs om de set binnen te slepen. In de tweede set plaatste Noppert de beslissende break in de eerste leg, en ook deze set ging met 3-1 naar de darter uit Joure.

In de derde set kreeg Noppert een wedstrijdpijl om de boel te beslissen, maar dubbel 20 vloog er niet in. Cameron liet vervolgens zien dat hij één van de beste darters is van Noord-Amerika. Het was een opleving, maar wel eentje van korte duur. Een set later was het alsnog gedaan.

Het gemiddelde van Noppert (95.03) was prima en ook zijn finishpercentrage van 58 procent mocht er zijn. De tweede Nederlander op de wereldranglijst, achter nummer 3 op de ranglijst Michael van Gerwen, trapte steeds op het juiste moment het gaspedaal in. „Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik zou verliezen. Ik was bijna blij dat ik de derde set verloor. Dat bracht de motivatie terug”, zei Noppert.

Danny van Trijp is er niet in geslaagd om opnieuw te stunten. Jonny Clayton, nummer zeven van de wereld, won met 3-0 van de Nederlandse WK-debutant in de tweede ronde. De 25-jarige Van Trijp had in de eerste ronde nog verrast tegen voormalig wereldkampioen Steve Beaton.

Eerder op de dag betekende de tweede ronde wel het eindpunt voor Martijn Kleermaker en Jimmy Hendriks.

Kleermaker verloor met 3-2 van Chris Dobey. „Alles wat ik in gedachten had kwam er niet uit”, reageerde Kleermaker. „Het was een terechte nederlaag.”

Hendriks, die zijn debuut maakte in Londen, ging in de tweede ronde onderuit tegen Brendan Dolan: 3-1. Hendriks verzuimde een flink aantal dubbels te verzilveren.

De overgebleven darters hebben nu een kerstbreak. Op 27 december gaat het toernooi in Alexandra Palace verder. Dan komt Raymond van Barneveld in actie.