Top 2000 op NPO Radio 2 gaat om middernacht weer van start

© ANP

De Top 2000 gaat om middernacht, het begin van eerste kerstdag, weer van start. Om precies twaalf uur is het laagste nummer op de lijst, ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo, te horen op NPO Radio 2.

Redactie

Queen voert de lijst voor de negentiende keer aan met Bohemian Rhapsody. De nummer één is traditiegetrouw een paar minuten voor de jaarwisseling te horen. Op plek twee staat Danny Vera met Roller Coaster, dat in 2020 nog de nummer één was. De Eagles staan op plek 3 met Hotel California, gevolgd door Billy Joel met Piano Man.

Luisteraars konden tot en met 7 december hun stem uitbrengen op hun favorieten. De Haagse Goldband is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst. De groep, die afgelopen jaar definitief doorbrak en alle grote festivals platspeelde, debuteert op 55 met hun hit Noodgeval. Leave The Door Open van Silk Sonic is met een winst van 1443 plaatsen de snelste stijger.

Lees ook: Zij overleden in 2022: van Christine McVie en Wim Jansen tot Piet Paulusma en Irene Cara

Overleden

Ook artiesten die afgelopen jaar overleden zijn goed vertegenwoordigd in de lijst. Liedjes van onder anderen Jerry Lee Lewis, Olivia Newton-John en Irene Cara keren na afwezigheid van jaren weer terug. Great Balls Of Fire van de in oktober overleden Lewis is na negen jaar terug op 1393. Newton-John, overleden in augustus, maakt haar rentree met Hopelessly Devoted To You op 1167 en You’re The One That I Want (duet met John Travolta) op 1795. Cara staat na maar liefst achttien jaar weer in de Top 2000 met Fame, op 1698.

Olivia Newton-John overleed in augustus.© Getty

Lees ook: Gé Reinders verloor ouders al jong: ‘Toen pap overleed hoefde ik helemaal niet te janken’

Coolio

Ook de liedjes van Foo Fighters, die drummer Taylor Hawkins verloor, Meat Loaf (overleden in januari) en Doe Maar, waarvan frontman Henny Vrienten overleed, stijgen allemaal. Van Doe Maar staan bovendien Tijd Genoeg en Nachtzuster voor het eerst in de lijst. Rapper Coolio, overleden in september, maakt met Gangsta’s Paradise een sprong van 629 naar 271. Het nummer stond nog niet eerder zo hoog.