VS en Canada zuchten onder winterstorm: duizenden vluchten geannuleerd en wegen veranderd in ijsbanen

Winter in Amerika.© ANP

Voor veel Amerikanen is het nog maar de vraag of ze hun kerstbestemming op tijd kunnen bereiken. Vrijdag werden door het hele land ruim 5200 vluchten geschrapt vanwege een historische winterstorm. Ook tientallen treinen zijn vrijdag niet vertrokken, meldt vervoerder Amtrak.

Redactie

De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een „historische winterstorm”. Meer dan twee derde van de bevolking wordt gewaarschuwd voor extreem weer. De temperatuur is op veel plaatsen tientallen graden onder het vriespunt gedaald en de komende dagen wordt het mogelijk nog kouder. Het extreme weer gaat gepaard met veel sneeuw. Het koudst werd het vrijdag volgens de weerdienst in de stad Havre in het noorden van de staat Montana, waar een temperatuur van -39 graden Celsius werd gemeten.

Zonder stroom

Door het hele land kwamen 1,5 miljoen huishouden en bedrijven vrijdag zonder stroom te zitten. In onder andere de staten North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Iowa was de zichtbaarheid op de wegen nagenoeg nul en riepen de autoriteiten mensen op thuis te blijven. Meerdere staten meldden verkeersdoden als gevolg van de barre omstandigheden, een totaal aantal slachtoffers is nog niet vastgesteld.

Ook in Canada kwamen meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten, gingen scholen dicht en werden honderden vluchten gecanceld. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.