Zware winterstorm Elliott eist al zeker 34 levens in Noord-Amerika

Een restaurant nabij Lake Erie in de staat New York.© Getty

De zware winterstorm die momenteel Noord-Amerika teistert heeft inmiddels al aan zeker 34 mensen het leven gekost. Dat melden Amerikaanse media.

Redactie

Miljoenen Amerikanen worden als gevolg van de storm Elliott tijdens de feestdagen geconfronteerd met verblindende sneeuwstormen, bijtende wind en regen, overstromingen en een levensgevaarlijke kou. Honderdduizenden mensen zitten zonder stroom.

De VS hebben volgens de nationale weerdienst sinds woensdagavond te maken met een ‘historische winterstorm’, die zowel het vliegverkeer grotendeels lam heeft gelegd als ook het wegverkeer uitzonderlijk bemoeilijkt.

Twee meter hoog

‘Dit is een oorlog met moeder natuur en ze heeft ons geraakt met alles wat ze heeft’, verklaarde Kathy Hochul, gouverneur van New York, zondag op een persconferentie. Alleen al in de stad Buffalo in New York vielen zeker twaalf doden als gevolg van de storm. Hulpdiensten kunnen daar de zwaarst getroffen gebieden niet meer bereiken. De sneeuw ligt er op sommige plaatsen tot twee meter hoog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De meeste slachtoffers werden dood aangetroffen op straat of in auto’s. Mogelijk loopt het dodental nog op, omdat op enkele plaatsen mensen al twee dagen in voertuigen en gebouwen opgesloten zitten.

Lees ook: Dodental door extreme kou in VS loopt verder op

President Joe Biden waarschuwde eerder deze week voor de ernst van de storm: ‘Dit is serieus. Het is gevaarlijk en bedreigend, dit is niet zoals de sneeuwdag toen je een kind was.’

Bus verongelukt

Ook Canada wordt zwaar getroffen door Elliott. Zeker vier mensen kwamen om toen een bus verongelukte tussen de steden Merritt en Kelowna in Brits-Columbia, op zo’n 130 kilometer van de Amerikaanse grens.