Kabinet wil uitspraken rechters nareizigers laten schorsen

Beeld ter illustratie: mensen melden zich in Ter Apel.© ANP

Het kabinet gaat de Raad van State vragen de uitspraken te schorsen van diverse rechters die hadden bepaald dat familieleden van statushouders naar Nederland kunnen komen. Daarmee zetten de rechters een streep door de nareisbeperking van het kabinet.

Redactie

Het kabinet stapt naar de Raad van State om een voorlopige voorziening aan te vragen. Dat doet het in afwachting van het hoger beroep, dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vrijdag al had aangekondigd.

Het gaat om statushouders die op 22 en 23 december in het gelijk zijn gesteld door vier verschillende rechtbanken. De rechters stelden stuk voor de stuk dat de nareisbeperking van het kabinet onwettig is en dat de familieleden van de statushouders die daarvoor naar de rechter waren gestapt naar Nederland mogen komen. De staatssecretaris wil hier een stokje voor steken, blijkt uit de brief die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uitspraak

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State doet donderdagmiddag of vrijdagochtend uitspraak in voorlopige voorziening, laat een woordvoerder van de Raad van State weten. In januari behandelt de Raad van State het hoger beroep van het kabinet. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Vooruitlopend op het hoger beroep heeft de Raad van State de afgifte van een inreisdocument voor familieleden van een van de statushouders geschorst. Het gaat daarbij om een uitspraak van een van de rechters, die oordeelde dat zo’n machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) voor de gezinsleden binnen 24 uur moest worden afgegeven. De Raad van State heeft dat vonnis geschorst. Totdat het hoger beroep is geweest, hoeven de inreisdocumenten niet te worden afgegeven, schrijft Van der Burg.

Overbelaste asielopvang

Het kabinet heeft eind augustus besloten tot het instellen van een nareisbeperking. Die geldt voor gezinsleden van erkende vluchtelingen (statushouders). Maximaal vijftien maanden nadat de nareisaanvraag is ingediend, wordt na goedkeuring een visum verstrekt. Als de statushouder eerder een woning heeft voor zijn of haar nareizende familieleden, wordt het visum eerder verstrekt. De maatregel geldt tot en met 2023 en is volgens het kabinet nodig om de druk op de overbelaste asielopvang te verlichten.

Van der Burg maakte vrijdag bekend in hoger beroep te gaan bij de hoogste bestuursrechter, na de zoveelste uitspraak van lagere rechters dat de nareisbeperking indruist tegen veel nationale en internationale verdragen. Het kabinet wil een definitieve uitspraak of de regeling juridisch al dan niet houdbaar is.