Hypotheekrente: wat is dat nou eigenlijk?

© Canva.

In Nederland beschikken veel huishoudens over een eigen huis. Om deze koop te kunnen financieren, wordt er geld geleend bij de bank in de vorm van een hypotheek. De hoogte van de hypotheek is onder andere afhankelijk van de waarde van het huis en de hoogte van het inkomen. Daarnaast is de hoogte van de rente die wordt betaald voor de geleende hypotheek een belangrijke factor. Wij vertellen je meer in dit artikel.

Aangeboden door hypotheekrente.nl

BasisrenteDe hypotheekrente wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder de basisrente en de risico-opslag van de bank. De basisrente is de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Deze rente is met name van invloed op de korte rente, zoals de rente op een spaarrekening. De ECB stelt deze rente vast om de prijsstabiliteit in de eurozone te bewaken. Wanneer de rente stijgt, betekent dit dat geld lenen duurder wordt. Dit heeft weer invloed op de hypotheekrente.

Risico-opslag hypotheekDe andere factor die van invloed is op de hypotheekrente, is de risico-opslag. Dit is een opslag die de bank rekent bovenop de basisrente, omdat er sprake is van een kredietrisico. Dit risico is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort krediet en de wijze waarop het krediet is afgesloten. Hypotheekaanbieders gebruiken allemaal een eigen indeling als het aankomt op risicoklassen. Men noemt dit ook wel tariefklassen. De risico-opslag kan omlaag, zodra je in een lagere risicoklasse valt. Heb je sinds het afsluiten van je hypotheek al behoorlijk afgelost en/of is je huis meer waard geworden? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag of komen te vervallen. Dit is ook mogelijk als de rente nog een tijd vaststaat. Je betaalt dan direct een lagere hypotheekrente wat natuurlijk scheelt in je portemonnee.

Hypotheek berekenen is belangrijkHet is belangrijk om goed na te denken voordat je een hypotheek aangaat. Wanneer je een huis wilt kopen, is het handig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en je te verdiepen in hypotheek berekenen op hypotheekrente.nl. Op deze website vind je allerlei informatie over de hypotheekrente, de verschillende soorten hypotheken en de voor- en nadelen hiervan. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Kom je er toch niet uit, vraag dan advies van een kennis of schakel je eigen financieel adviseur in.