Verwarm je huis op een duurzame manier

© Canva.

Klimaatverandering is een hot topic tegenwoordig. Steeds meer mensen beseffen dat ze op een andere manier moeten gaan leven, om zo hun steentje bij te dragen aan het klimaatprobleem. Ook de Nederlandse regering is hier mee bezig. Het doel is om tegen 2050 bijna geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Koken op gas is dan dus verleden tijd evenals je huis verwarmen. Natuurlijk moet er wel een oplossing komen, want in de kou zitten is natuurlijk geen optie. Wij vertellen je meer over een aantal duurzame alternatieven.

Aangeboden door Verwarmwinkel.nl

Elektrische kachelEen elektrische kachel is de allereerste optie waar we je graag meer over vertellen. Door je huis te verwarmen met een elektrische kachel loop je als het ware vooruit op de komende energietransitie. Steeds meer apparaten werken namelijk op elektriciteit. Er zijn echter nog veel meer voordelen te benoemen:• Het gebruiken van een elektrische kachel scheelt je in de portemonnee als je het vergelijkt met het gebruik van een houtkachel of gaskachel• Je hebt geen rookkanaal nodig om de kachel te plaatsen. Je kunt hem dus installeren waar je wilt• Doordat je geen gebruik maakt van (vloeibare) brandstoffen is alles een stuk veiliger• Er zijn veel verschillende soorten elektrische kachels. Je kiest dus zelf het design dat binnen jouw interieur past• Als je een elektrische kachel aanschaft dan wordt deze compleet geleverd, inclusief ophangbeugel, snoer en thermostaat.

Convectie verwarming of stralingsverwarmingAls je kiest voor het gebruik van een elektrische kachel dan heb je twee keuzes als het aankomt op de manier van verwarmen: convectie verwarming of stralingsverwarming. De keuze die je maakt is vooral gebaseerd op hoe je de warmte precies wilt verwarmen.

• Convectie verwarming geeft warmte af aan de lucht en niet aan objecten. De warmte stijgt naar boven en zal geleidelijk naar beneden zakken, wat zorgt voor een warme laag. Als de lucht eenmaal beneden is dan is de lucht inmiddels afgekoeld en deze wordt weer opgezogen door de convector kachel. Hierna start het hele proces weer opnieuw. Je hoeft bij een convector kachel nooit bang te zijn dat objecten dus te heet zullen worden. Het enige dat je wel moet weten is dat het op deze manier verwarmen wel zorgt voor temperatuurverschillen in de betreffende ruimte. Richting het plafond zal de temperatuur altijd hoger zijn dan op de grond.

• Een elektrische kachel met stralingsverwarming zorgt ervoor dat de warmte rechtstreeks naar de koudere delen van de kamer wordt gestuurd. De ruimte en de daarin staande objecten zullen op een snelle manier worden verwarmt en geven dan ook weer warmte af. Een stralingskachel is geschikt voor als je snel een kamer wilt opwarmen. Bijvoorbeeld als je op zolder een Zoom-gesprek hebt en je wilt de ruimte iets opwarmen zodat je er comfortabeler bij zit. Stralingswarmte creëert geen luchtcirculatie, wat bij convectie verwarming wel het geval is. Dit is voordelig omdat er dus geen huisstof (en andere soorten stof) door het hele huis wordt verspreid.

Infrarood verwarmingWil je modern en chique? Infrarood verwarming kan dan een perfecte optie voor je zijn. Je ziet steeds vaker infrarood heaters in serres terug en in huis zijn wandpanelen en plafondplaten een populaire keuze. De voornaamste reden waarom mensen voor deze manier van verwarmen kiezen, is dat het een bijzonder zuinige manier is van verwarmen. Daarnaast hebben ze maar weinig onderhoud nodig en gaan ze lang mee. Een ander bijkomend voordeel is ook dat ze bijna altijd op een gemakkelijke manier te installeren zijn, waar je maar wilt. Omdat infrarood verwarming volledig geluid- en geurloos is heb je verder ook geen last van zwevend stof, droge lucht of andere schadelijke stoffen.