Mogelijk recordwarme maar wisselvallige jaarwisseling

© MItchell Giebels

De jaarwisseling kan weleens de warmste ooit worden sinds het begin van de metingen in ons land. Oudejaarsdag is ook in de race om de warmste decemberdag ooit gemeten te worden volgens Weeronline en andere weerbureaus. Het wordt met af en toe regen en harde wind wel herfstachtig.

Redactie

Zaterdag ligt de temperatuur in de ochtend al tussen de 10 graden in het noorden van het land en 14 graden in Zuid-Limburg. Het is daarbij wel wisselvallig met af en toe regen en harde wind. In de middag wordt het warmer, waarbij het kwik uiteindelijk op grote schaal de grens van 15 graden passeert. In het noorden is het iets minder zacht, maar met temperaturen rond de 14 graden is het veel warmer dan normaal. De hoogste temperaturen worden gehaald in het zuidoosten van het land. Daar kan het 17 graden worden. Normaal worden zulke temperaturen bereikt in april.

Vorig jaar werd het op 31 december 14,1 graden in De Bilt. Dat was al een record. Met de huidige verwachting van ruim 15 graden op het hoofdstation is er een grote kans dat dit record verbroken wordt. Daarnaast komt ook het maandrecord van december in gevaar. Dat staat nu op 15,3 graden, gemeten op 24 december 1977 en 17 december 2015.

Het is wel nog de vraag of de jaarwisseling droog verloopt. Het blijft de 31e wisselvallig met regen en ook nog eens harde wind. Mensen die vuurwerk willen afsteken moeten daar rekening mee houden.