Over de best gelezen artikelen en het stuk met meeste impact: hoe Oekraïense Galya terugreisde naar haar geboortestad

Hoofdredacteur Bjorn Oostra.© Johannes Timmermans

Nog een paar uur en dan laten we dit enerverende jaar achter ons. Stonden 2020 en 2021 in het teken van corona en de vernietigende gevolgen van het virus, 2022 zal de geschiedenisboeken halen als het jaar van de verschrikkelijke oorlog.

Bjorn Oostra

Hoewel de inval in Oekraïne ons leven in belangrijke mate beheerst, komt dit onderwerp niet voor in de lijst met artikelen die u het afgelopen jaar het meest las. Waar ging de interesse van de lezer van De Limburgerdan wel naar uit? Een terugblik op het nieuwsjaar 2022 aan de hand van de vijf best gelezen artikelen. En het stuk dat in mijn ogen de meeste impact had.

Op nummer vijfstaat het verhaal dat Ronald Colée maakte met Esther Kempener uit Spaubeek. In de AVROTROS-serie Het mooiste meisje van de klas vertelde ze openhartig over de impact die de hersentumor van haar vader destijds op haar leven had.

Op plek vier prijkt een van de artikelen die wij het afgelopen jaar over tanktoerisme schreven: Duitsland maakt einde aan lage benzineprijs: ‘Getoeter en geschreeuw van tanktoeristen ga ik niet missen’. Dit verhaal van Stefan Dölcken scoorde ruim 60.000 leesminuten; dit is het aantal minuten dat, bij elkaar opgeteld, abonnees hebben besteed aan het stuk.

De derde plek, met net iets meer leesminuten dan het verhaal over de benzineprijs, wordt ingenomen door het portret dat Roel Wiche schetste van Donny M., verdachte van de moord op de negenjarige Gino.

Het op een na best gelezen verhaal van het afgelopen jaar schreef de eerder­genoemde Ronald Colée. Hij interviewde Kirsten Berkx uit Echt en Nienke Wijnhoven uit Horst. Voor dit verhaal trokken lezers opgeteld bij elkaar 76.364 minuten uit.

Met kop en schouders boven de eerder genoemde artikelen – en daarmee het best gelezen verhaal van 2022 – steekt het interview dat Formule 1-verslaggever Jack Martens met Max Verstappen had uit. Op de teller staan ruim 375.000 leesminuten, met daarbij de kanttekening dat dit stuk, in tegenstelling tot de andere verhalen in de lijst, voor iedereen gratis toegankelijk was. Verstappen was net voor de tweede keer wereldkampioen geworden toen Martens hem uitgebreid sprak in een trailer bij de Red Bull-fabriek in het Engelse Milton Keynes. Voor zijn doen was de coureur opmerkelijk openhartig en dat resulteerde in een mooi interview en een van de bestgelezen verhalen ooit.

Daarmee was het niet het stuk dat in mijn ogen de meeste impact had. Dat was het verhaal van Serge Sekhuis, die met de 59-jarige Oekraïense Galya Kalmykova terugreisde naar haar geboortestad Odessa. Hij was erbij toen de vrouw na een half jaar de plek die ze ontvluchtte terugzag. Hij was in haar nabijheid toen ze haar man Sasha en haar zus Olga weer in de armen sloot. En hij zag hoe standvastig de Oekraïners zijn. Door een vrouw te portretteren die zes maanden in een noodopvang in Arcen heeft gebivakkeerd, heeft Sekhuis de verschrikkelijke oorlog een gezicht gegeven. Met dit soort verhalen maken wij het verschil, laten we zien wie we zijn. Dat hebben we het afgelopen jaar gedaan. En dat blijven we in 2023 doen.

Lees ook: Cadeautje voor trouwe abonnees van De Limburger: vanaf 1 januari maken wij elke week een digitale zondagkrant

Namens alle redacteuren en medewerkers van De Limburger wens ik u een heel fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar toe!