HOW TO | Schaduw creëren

© Tuinmeubelshop.nl.

Het liefst zitten we graag buiten heerlijk in het zonnetje, maar een fijne schaduwplek kan ook ontzettend fijn zijn! Wij zullen je in deze blog de diverse mogelijkheden uitleggen, hoe je dit kan realiseren.

Aangeboden door Tuinmeubelshop.nl

Schaduw creëren met een overkappingJe ziet steeds vaker dat het woongenot van binnen zich steeds verder naar buiten verplaatst. We eten graag buiten aan een mooie tuintafel of lekker luieren in een loungeset van Tuinmeubelshop en koken uitgebreid met hulp van de buitenkeuken. Dit alles doen we dan ook steeds vaker onder de overkapping. Zit de overkapping aan het huis vast, dan zie je steeds vaker dat dit een verlengstuk wordt van het huis. Een overkapping is meestal aardig groot en dat zorgt ervoor dat er altijd wel een fijne schaduwplek voor je is. Een nadeel is wel dat je een overkapping niet kan verplaatsen, omdat het een vast object is. Als er weinig tot geen wind is, kan het er behoorlijk warm worden. Zeker als je een overkapping hebt met een glazen dak of schuifdeuren. Bijkomend voordeel is wel dat je op mindere dagen en in het naseizoen, sneller onder de overkapping kunt zitten.

Schaduw creëren met een parasolDe eenvoudigste manier om een schaduwplek te maken is door middel van een parasol. Waarschijnlijk is de parasol ook het eerste waar je aan denkt bij schaduw creëren in je tuin. Een parasol is makkelijk te verplaatsen, al is dit wel afhankelijk van het model en grootte. Parasols zijn er in allerlei maten en soorten, en veelal met verschillen parasolvoeten. Zo heb je ronde, vierkante en zelfs rechthoekige parasols. Je hebt deze parasols zowel met een vaste voet, een ingraafvoet of een verrijdbare voet. Deze laatste is erg praktisch wanneer je regelmatig je parasol wilt verplaatsen in de tuin. Heb je regelmatig schaduw nodig op een andere plaats, maar wil je niet zo vaak je parasol verplaatsen? Kies in dat geval voor een parasol met een kantelfunctie, aangezien de zon niet altijd op dezelfde plaats je tuin bereikt. Met een parasol met kantelfunctie kun je dan makkelijk je schaduwplek veranderen naar eigen wens. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor een parasol met een stok in het midden of een wat meer flexibelere zweefparasol.

Schaduw creëren met een schaduwdoekEen schaduwdoek is een stijlvolle manier om schaduw te creëren in je tuin. Dit doek is gemaakt van een stof die weerbestendig is en kan dus het gehele zomerseizoen blijven hangen. De schaduwdoeken zijn vaak verkrijgbaar in diverse maten, dus voor zowel grote als wat kleinere tuinsets beschikbaar. Om een goed idee te krijgen voor diverse soorten tuinsets bekijk je hier een tuinset aanbod. Hierdoor kan je goed inschatten welk schaduwdoek het beste geschikt is voor welk soort schaduwdoek. Een schaduwdoek bevestig je met drie of vier touwen of ijzerdraad vast aan je muur of aan een paal. De doeken zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, hierdoor kan je extra sfeer aan je tuin geven.

Schaduw creëren met een prieelEen prieel is een vrijstaande constructie en heeft veel weg van een terrasoverkapping, maar heeft open wanden en soms een open dak. Deze vorm van schaduw creëren is eigenlijk gewoon een frame van hout of aluminium van een paar stevige palen. Tegen dit frame groeien planten op een natuurlijke manier naar boven, waardoor er een mooie groene constructie ontstaat. Mooie voorbeelden hiervan zijn: kamperfoelie, klimop of rozenstruiken. Ideaal om naast je gebruikelijke terras, een prieel in je tuin te plaatsen voor bijvoorbeeld je tuinset om heerlijk in de schaduw te kunnen eten.

Schaduw creëren met bomenDit is vanzelfsprekend de meest natuurlijke manier om schaduw te kweken in je tuin. Het is wel belangrijk om soorten te kiezen die niet al te groot worden, omdat dit ook weer voor overlast kan zorgen. Denk eerder aan bolbomen en dakbomen die wel zorgen voor voldoende schaduw, maar niet extreem groot worden. Bolbomen danken hun naam aan de bolvormige bovenkant. Deze bomen groeien minimaal in de hoogte, alleen de dikte van de bol groeit, dus ideaal voor in de tuin om schaduw te creëren. Aandachtspunt is hierbij wel dat je deze bomen jaarlijks snoeit anders wordt de kroon steeds groter. Dakbomen worden ook wel parasolbomen genoemd. Eerder heb je al kunnen lezen dat een parasol goed schaduw creëert. Bij dakbomen zijn de takken eerst horizontaal geleid en daarna steeds op die manier gesnoeid. Bijkomend voordeel van dak- en bolbomen is dat ze ook nog eens in bloei staan in de maanden dat je veel in je tuin te vinden bent. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fruitbomen, bloesembomen, esdoorn of een plataan.