Patrick van Bree uit Kerkrade: ‘Het rapen van zwerfvuil zorgt voor mooie ontmoetingen’

© HelemaalGroen

Kerkrade -

Patrick van Bree (39) woont samen met vrouw en kinderen in Kerkrade. Hij werkt als ‘technical product specialist’ bij VodafoneZiggo. Wandelend met zijn honden ergerde hij zich zes jaar geleden aan zwerfvuil, kocht een grijper en een ring en begon met opruimen.

redactie

Op zoek naar een manier om zijn acties te documenteren en andere zwerfvuilrapers in de buurt te vinden ontdekte hij de app HelemaalGroen. Het registreren van zijn eigen route en die van anderen bezorgt hem energie en motivatie. Zijn verzamelde afval wordt netjes opgehaald door de gemeente. „Als er nog plek is in mijn kliko, dan stop ik daarin”, vertelt hij.

Patrick roemt sowieso de samenwerking met de gemeente, ook als voorzitter van een straatcomité. „Zwerfvuilrapen zorgt voor mooie ontmoetingen, daarom wil ik in mijn buurt een ‘raapgroepje’ samenstellen.”

Als Patrick op pad gaat, gaan af en toe zijn kinderen Leonardo (4), Julie (9) en Emilia (11) mee. „Meehelpen vinden ze hartstikke leuk om te doen. Zo krijgen ze spelenderwijs een goed voorbeeld, net zoals ik dat zelf vroeger thuis ook heb gehad. Wat ik het meest tegenkom zijn sigarettenfilters en blikjes”, aldus Van Bree. „Kerkrade telt overigens nog weinig deelnemers bij HelemaalGroen, dat mogen er best meer worden.”

HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld met de app app.helemaalgroen.nl. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Dankzij de nu 11.268 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener.

Meer info: www.helemaalgroen.nl.