Bestaan er brievenbussen die bestand zijn tegen vuurwerk?

© Brievenbuswebshop.nl.

Heeft je brievenbus de jaarwisseling overleefd? Dat is misschien een beetje een rare vraag, maar ieder jaar worden er alleen al in Nederland duizenden brievenbussen opgeblazen. Het gaat hierbij niet eens zozeer om de oranje buitenbrievenbussen van PostNL, want die brievenbussen zijn tijdens oudjaarsnacht allemaal zorgvuldig afgesloten. Meestal gaat het om de brievenbussen van particulieren die buiten langs de weg staan of aan de woning hangen. Het lijkt alsof brievenbussen regelmatig het doelwit zijn van vuurwerk. De schade varieert van een afgevallen brievenbusklep tot een compleet ontzette postkast. Wat kun je zelf tegen dit soort vandalisme doen? En bestaan er eigenlijk brievenbussen die bestand zijn tegen vuurwerk?

Aangeboden door Brievenbuswebshop.nl

Hoe kun je een brievenbus beschermen tegen vuurwerk?Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaan helaas geen brievenbussen die volledig bestand zijn tegen vuurwerk. Dit vertelt Irma van der Graaf, eigenaar van Brievenbuswebshop.nl in Zutphen. Er bestaan wel brievenbussen die een klein rotje overleven. De variant ‘De Zandvoort’ van de Brievenbuswebshop.nl is bijvoorbeeld een hele stevige brievenbus. Maar als er echt grof knalwerk wordt gebruikt, is eigenlijk geen enkele brievenbus bestand tegen dit geweld. Wél bestaan er brievenbussen met een geïntegreerde vuurwerksluiting. We hebben het dan over de Bobi brievenbus. Bij deze brievenbus kan de inworpklep vastgezet worden via de binnenkant. Op deze manier kan de brievenbusklep niet geopend worden en kan er tijdens oud en nieuw ook geen vuurwerk ingegooid worden. Omdat alle brievenbussen van Bobi in een duurdere prijsklasse vallen, kiezen veel mensen toch voor een goedkopere brievenbus. Om te voorkomen dat jouw brievenbus slachtoffer wordt van vuurwerkvandalen, kun je de brievenbus tijdelijk van het statief of van de wand halen en binnen neerleggen. Je kunt ook eventueel de klep tijdelijk dicht tapen met duct tape. De meeste vandalen hebben namelijk geen zin om eerst het al tape te verwijderen. Ze lopen dan liever door naar een onbemande brievenbus.

Met de brievenbusafsluiter geen vuurwerk op je deurmatEr zijn helaas ook vandalen die zelfs het lef hebben om vuurwerk door de brievenbusklep van de voordeur te gooien, waarna het explosief binnen uit elkaar knalt. Om je hiervoor veilig te stellen, bestaat er een brievenbusklem. Deze klem monteer je aan de binnenkant van je deur. Aan de brievenbusklem zit, zoals de naam al zegt, een klemmetje. Deze klem voorkomt dat je brievenbusklep nog geopend kan worden. Hiermee kan er dus met geen mogelijkheid nog vuurwerk naar binnen gegooid worden. Het kwaad is nu misschien al geschied, maar zorg dat jouw brievenbus eind van dit jaar het vuurwerkgeweld kan overleven.