Handballer Jorn Smits mist oefeninterland na positieve coronatest

Jorn Smits in actie voor Oranje.© Archief ANP

Handballer Jorn Smits ontbreekt woensdagavond in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Smits testte in de aanloop naar het duel in Le Mans positief op corona, net als drie stafleden.

Redactie

De Gelener heeft, zo meldt het Nederlands Handbal Verbond, twee weken geleden corona gehad waardoor hij waarschijnlijk nu nog steeds positief test.

Ook assistent-trainer Wai Wong, fysiotherapeut Robert Baardse en teammanager Maike Willems testten positief. Net als Smits vertonen zij geen symptomen. Met het oog op het WK van later deze maand worden er geen risico’s genomen en de nodige maatregelen getroffen.

Zonder Smits verloor Nederland woensdagavond met 43-32 van Frankrijk. Oranje hield een helft gelijke tred met de zesvoudig wereldkampioen. Frankrijk leidde bij rust met 19-18 maar liep gaandeweg de tweede helft weg.

Oranje bereidt zich in Frankrijk voor op het WK, dat in Polen en Zweden wordt gehouden. Dat begint voor de ploeg van bondscoach Staffan Olsson op 13 januari met een wedstrijd tegen Argentinië. Het is voor het eerst sinds 1961 dat de Nederlandse handbalmannen actief zijn op een WK. Dat dankt de ploeg aan een wildcard, waarmee de internationale bond IHF de ontwikkeling van Oranje, dat tiende werd op het EK, beloonde.

Luc Steins was met zes doelpunten de topscorer aan Nederlandse kant.

Zaterdag speelt Oranje nog een duel in Frankrijk, tegenstander is dan Tsjechië.