Simpel een zzp bankrekening openen voor je eigen bedrijf

© Pexels.com.

Wil je binnenkort als zzp’er beginnen? Zorg er dan voor dat je alles goed geregeld hebt. Alleen dan kun je namelijk voortvarend van start gaan. Als je nog niet eerder als zzp’er gewerkt hebt, weet je misschien niet wat je allemaal moet regelen. Zo vraag jij je misschien af of je een zakelijke rekening nodig hebt voor jouw bedrijf. Dit is wel aan te raden, want met zo’n rekening houd je jouw zakelijke en privé bij- en afschrijvingen namelijk van elkaar gescheiden. Hierdoor ben je aanzienlijk minder tijd kwijt aan de administratie. Ben je overtuigd en wil je zelf een zzp bankrekening openen voor je eigen bedrijf? In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

Aangeboden door ABN AMRO

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?Omdat het openen van een zakelijke rekening kosten met zich meebrengt, vraag jij je misschien af of je verplicht bent om zo’n rekening te openen. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want wettelijk gezien is dit niet het geval. Desondanks ontkom je er vaak niet aan om een zzp bankrekening te openen. Veel banken willen namelijk niet dat je een privérekening voor zakelijke bij- en afschrijvingen gebruikt. Meestal staat hier wel iets over in de algemene voorwaarden waarmee je akkoord bent gegaan bij het openen van de rekening. Banken controleren hier steekproefsgewijs op. Besluit je toch om een privérekening zakelijk te gebruiken? Dan loop je het risico betrapt te worden.

Kies het beste pakket voor jouw bedrijfWie denkt dat banken slechts één zakelijk rekening aanbieden, heeft het mis. Bij de meeste banken kun je namelijk kiezen uit verschillende pakketten. Deze pakketten verschillen onder meer van elkaar in het aantal zakelijke rekeningen en betaalpassen. Omdat je zzp’er bent, heb je voldoende aan één zakelijke rekening en betaalpas. In dat geval volstaat de goedkoopste zakelijke rekening doorgaans.

Toch is het niet verstandig om blind voor dit pakket te kiezen, want de goedkoopste optie is ook de minst uitgebreide. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een zakelijke spaarrekening niet bij de prijs is inbegrepen. Ook is het niet altijd mogelijk om jouw zakelijker rekening aan een boekhoudprogramma te koppelen. Wanneer je dit wel wenst, ontkom je er niet aan om voor een uitgebreider pakket te kiezen. Doordat je meer mogelijkheden hebt, betaal je ook een hoger bedrag per maand voor een zzp bankrekening.

Vergelijk zakelijke rekeningen met elkaarAls zzp’er kun je tegenwoordig bij vrijwel iedere zakelijke bank wel een zakelijk rekening openen. Wil je liever niet te veel tijd besteden aan het openen van zo’n rekening? Dan richt jij je misschien tot de eerste beste bank waarbij je zo’n rekening kunt openen. Dit is een optie, maar verstandig is het niet. Je krijgt dan mogelijk al snel spijt van de zakelijke rekening die je opent. Zo betaal je misschien een onnodig hoog bedrag per maand en dat wil je als zzp’er uiteraard voorkomen. Maak daarom altijd een vergelijking voordat je een zakelijke rekening opent. Zakelijke rekeningen vergelijken kan door de site van verschillende banken te bezoeken, maar ook via een vergelijkingssite. Als je voor de laatste optie kiest, kost vergelijken je het minste tijd.