Bezetters van ‘bruinkooldorp’ vlak over de grens bij Roermond trekken aan kortste eind: Lützerath binnenkort ontruimd

Bezetters van ‘bruinkooldorp’ vlak over de grens bij Roermond trekken aan kortste eind: Lützerath binnenkort ontruimd.© Orange Media

De Duitse politie mag het door onder meer Nederlandse activisten bezette ‘bruinkooldorp’ Lützerath, niet ver van Roermond, vanaf 10 januari ontruimen. Dat laat het voor ruiming verantwoordelijke overheidsorgaan, de Kreis Heinsberg, vrijdagochtend weten.

RedactieBron: ANP

De bezetters spanden voor de rechtbank in Aken een kort geding aan om ruiming te voorkomen, maar verloren dat, aldus de Kreis in een verklaring. Het dorp moet verdwijnen om verder graven naar bruinkool mogelijk te maken. Activisten proberen dat te verhinderen uit bezorgdheid om de klimaatschade door bruinkool. Lützerath is al sinds twee jaar bezet. Sinds kort doen ook Nederlandse activisten mee aan de bezetting.

Verboden gebied

Op 20 december verklaarde de Kreis Heinsberg Lützerath en directe omgeving tot verboden gebied. Iedereen die er was, moest vertrekken. De maatregel gold vanaf 23 december en duurt tot en met 13 februari. De maatregel biedt de politie de mogelijkheid om mensen die zich in het gebied bevinden te verwijderen.

Lees ook: Gespannen situatie rond bezet Duits ‘bruinkooldorp’ Lützerath

Daartegen spanden de activisten een kort geding aan, dat ze verloren. De activisten beriepen zich op het recht op burgerlijke ongehoorzaamheid wegens de klimaatcrisis, maar de rechtbank verwierp dat argument. De rechtbank ziet vooral een gevaar voor de openbare orde, omdat de activisten zich bevinden op grond die eigendom is van het bruinkoolbedrijf dat daar aan het graven is. De Kreis Heinsberg komt volgens de rechtbank terecht op voor het private belang van de eigenaar.

Confrontaties

De afgelopen dagen kwam het enkele malen tot confrontaties tussen activisten en de massaal opgetrommelde politie. De bezetters hebben rond het dorp barricades opgeworpen en zeggen zich tot het uiterste te zullen verzetten tegen ruiming. De politie liet eerder weten tot 2000 agenten in te zetten om de bezetters te verwijderen.

Lees ook: Eerste clash tussen demonstranten en politie bij dorpje aan bruinkoolgroeve Lützerath

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal