Ziekenhuizen in Nederland behandelden anderhalf keer meer vuurwerkslachtoffers op de SEH’s tijdens jaarwisseling

© Bas Quaedvlieg

Maastricht -

Afgelopen jaarwisseling belandden er in Nederland meer dan anderhalf keer zoveel mensen op de spoedeisende hulp (SEH) als gevolg van een ernstig vuurwerkongeluk dan een jaar eerder. In Limburg gaat het om 27 slachtoffers.

Redactie

Dat blijkt donderdag uit cijfers van VeiligheidNL. De SEH’s over het hele land behandelden in totaal 389 vuurwerkslachtoffers tijdens oud en nieuw.

In de veiligheidsregio Limburg-Noord vielen 13 slachtoffers door vuurwerk, in zuid belandden 14 mensen op de SEH. Landelijk gezien springen de regio’s Rotterdam-Rijnmond (51), Twente (44) en Haaglanden (33) eruit qua hoogste aantallen. In de regio Flevoland belandde niemand op de SEH.

In 2020 en 2021 was er sprake van een landelijk vuurwerkverbod vanwege de coronacrisis. Dit jaar gold deze regel niet meer. Dat heeft volgens VeiligheidNL een rol gespeeld in hogere aantallen vuurwerkslachtoffers die overeenkomen met de cijfers van voor de coronacrisis. Toen vielen er landelijk namelijk 385 gewonden.

Lees ook: Ziekenhuizen spreken van ‘onrustige en drukke nacht’, maar geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in Limburg