Van der Burg: nareisbeperking opgeschort voor nieuwe besluiten

© ANP / ANP

De veelbesproken nareisbeperking voor de gezinsleden van erkende vluchtelingen wordt voor nieuwe besluiten tijdelijk opgeschort.

Redactie

Dat meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer. Er lopen tal van zaken tegen het besluit om gezinsleden van statushouders pas later een visum te geven.

De Raad van State buigt zich donderdag over zo’n zaak, een uitspraak wordt later verwacht. Om intussen „nodeloze procedures te voorkomen”, zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de beperking voorlopig niet toepassen. Dat geldt alleen voor nieuwe besluiten, benadrukt Van der Burg.

Omstreden asieldeal

De beperking van gezinshereniging is onderdeel van de omstreden asieldeal tussen de coalitiepartijen. Er komen relatief veel asielzoekers naar Nederland, en het systeem loopt vast. Er zijn niet genoeg opvangplekken. En doordat erkende vluchtelingen met een verblijfsstatus (statushouders) niet snel aan een huis komen, houden zij ook bedden in opvangcentra ‘bezet’.

Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat het kabinet de mogelijkheid krijgt om in het uiterste geval dwang toe te passen als een gemeente weigert genoeg opvangplekken te regelen. Daar tegenover stond het beperken van gezinshereniging, om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. De beperking houdt in dat statushouders pas gezinsleden mogen laten overkomen als ze een woning hebben gevonden. Dit duurt vaak erg lang. Als ze na vijftien maanden nog geen woning hebben, mogen de gezinsleden alsnog naar Nederland komen.

Vooral voor de VVD, dat een strenger asielbeleid bepleit, was de nareismaatregel een belangrijk onderdeel van het pakket. Die partij was eigenlijk tegen het dwangaspect van de deal, maar kon ermee leven omdat het kabinet heeft beloofd naar maatregelen te zoeken om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te verlagen.

Lees ook: Kabinet krijgt ook bij Raad van State ongelijk over vertragen van gezinshereniging voor statushouders