Succesvolle inzamelingsactie voor Oekraïne stelt Stichting Wereldwijd voor uitdaging

Een deel van de opbrengst.© Stichting Wereldwijd

Eckelrade -

Dat de kracht van social media en ongemak als gevolg daarvan soms hand in hand gaan, bewijst een recente oproep door Stichting Wereldwijd in Eckelrade.

Redactie

De organisatie, die onder meer een cursuscentrum voor asielzoekers en inburgeraars runt, wilde een actie door oud-cursist Boris voor een vriend in Kiev, met het doel winterkleding in te zamelen voor Oekraïne, een zetje geven door een oproep te plaatsen op Facebook. Het bericht werd daarop opgepikt door media, waaronder De Limburger, en dat leidde tot een grotere opbrengst dan voorzien. „De afgelopen weken hebben we ruim zestig zakken met winterjassen, sjaals, mutsen, handschoenen, slaapzakken en dekens in ontvangst mogen nemen”, meldt Wereldwijd op Facebook. Uiteindelijk moest zelfs een leslokaal worden opgeofferd om de spullen op te slaan.

Lees ook: Oekraïners pinken traantjes weg tijdens speciale kerstmis in klooster Wittem: ‘Jongste zoon vraagt elke dag wanneer we teruggaan’

Pijnpuntje

In onze — en andere — berichtgeving stond echter niet vermeld dat de organisatie tussen Kerst en nieuwjaar gesloten was, waardoor een aantal donateurs voor een gesloten deur kwam te staan en medewerkers hun vakantie moesten onderbreken om spullen in ontvangst te nemen. „Desondanks zijn wij, Boris en zijn vriend in Kiev ontzettend blij met alle donaties die wij mochten ontvangen. Hartverwarmend te ervaren hoeveel moeite zoveel mensen genomen hebben om de garderobe door te spitten, spullen naar Eckelrade te brengen en de actie te delen binnen hun netwerk.”

Het busje dat men voor transport richting oosten voor ogen had, bleek uiteindelijk dan ook niet groot genoeg. Donderdagochtend (12 januari) zijn de spullen daarom per vrachtwagen naar Oekraïne vertrokken.