Voorpremière bekroond ‘All the Beauty and the Bloodshed’ en Q&A met maakster Laura Poitras

Nan Goldin in vroeger tijden.© All the Beauty and the Bloodshed

Maastricht -

Lumière Cinema in Maastricht biedt geïnteresseerden de kans om dinsdag 17 januari, na de voorpremière, via livestream in gesprek te gaan met de Amerikaanse filmmaker Laura Poitras, van wie onlangs documentaire All the Beauty and the Bloodshed verscheen.

Redactie

Deze op het filmfestival van Venetië met een Gouden Leeuw (beste film, red.) bekroonde productie vertelt het verhaal van fotografe Nan Goldin, die een strijd voert tegen Purdue Pharma, maker van pijnstiller OxyContin. In Nederland staat deze opioïde te boek als oxycodon. Hiervan is bekend dat na verloop van tijd gewenning optreedt en het verslavend is. Iets wat Goldin aan den lijve ondervond. „Aanleiding voor het maken van uiterst effectieve activistische kunst, waar musea wel op moesten reageren. Een spannende, treurige, maar uiteindelijk toch hoopgevende dijk van een film”, schrijft Lumière.

Gewaardeerd

Haar strijd komt met name in het tweede deel van All the Beauty and the Bloodshed aan de orde, nadat de kijker kennis heeft kunnen nemen van Goldins bewogen leven. „Haar moeder was psychisch niet in orde en indirect verantwoordelijk voor de zelfmoord van Nans zus Barbara. Toen Goldin begon te fotograferen, was ze vooral gericht op bewoners van smerige New Yorkse bohemien appartementen en de homo- en biseksuele subcultuur. Als sekswerker kende ze het wereldje zelf ook. Gaandeweg werd haar werk steeds meer gewaardeerd en groeide Goldin uit tot gevierd fotografe.”

Lees ook: Zonder medicijnen verlost van de eeuwige donkere wolk van een depressie: elektromagnetische signalen in Maastricht gebruikt

Praktisch

Het programma begint om 19.30 uur met een voorwoord, gevolgd door de voorpremière van de docu (19.40 uur). De vraag- en antwoordsessie met de maakster start rond de klok van 21.45 uur en duurt ongeveer dertig minuten.

Reserveren kan via lumiere.nl.