PostNL: actiebereidheid chauffeurs PostNL vooralsnog gering

© foto ANP

DEN HAAG -

De actiebereidheid onder vrachtwagenchauffeurs van PostNL die vrijdag zouden staken, lijkt vooralsnog gering.

Peter Bruijns

Volgens een woordvoerder van het postbedrijf hebben vrijdagochtend landelijk ongeveer tien van de 850 vrachtwagenchauffeurs het werk neergelegd. Ook hebben evenveel medewerkers van het postvoorbereidingscentrum in Heerlen het werk neergelegd. In dat centrum werken in totaal 190 mensen.

Vakbond FNV heeft tot de staking opgeroepen. Doordat weinig personeel het werk lijkt neer te leggen, denkt PostNL dat ook de gevolgen van de staking beperkt blijven. FNV-bestuurder Mariska Exalto sprak eerder uit te verwachten dat tientallen chauffeurs zouden gaan staken. Daardoor zou de bezorging van pakketten en poststukken vertraging oplopen, rouwpost en medische zendingen uitgezonderd. Vrijdagmiddag komen stakende chauffeurs bijeen in het FNV-kantoor in Utrecht.

Ontevreden

De staking duurt van vrijdag tot zaterdagochtend 07.00 uur. FNV is niet tevreden over een cao die PostNL overeenkwam met vakbonden BVPP en CNV. De bond zou namelijk geen uitnodiging hebben gekregen voor die cao-gesprekken.

FNV-bestuurder Exalto meldt dat PostNL bepaalde voorwaarden aan de staking heeft gesteld, om zo de bezorging van de essentiële pakketten en post te waarborgen. Door die voorwaarden kan maar 25 procent van de vrachtwagenchauffeurs in dienst van PostNL staken, aldus de FNV-bestuurder, wat neerkomt op iets meer dan tweehonderd. Exalto verwacht dat ongeveer de helft van hen het werk uiteindelijk zal neerleggen. Wel plaatst zij kanttekeningen bij de voorwaarden. „Je kan mij niet wijs maken dat 75 procent van de vrachtwagenchauffeurs nodig is om rouwkaarten en medische zendingen te verwerken.”