Handballers naar hoofdronde WK na zege op Noord-Macedonië

Kay Smits haalt uit.© ANP/HH

De Nederlandse handballers hebben zich geplaatst voor de hoofdronde van het WK in Zweden en Polen.

Redactie

De ploeg van bondscoach Staffan Olsson versloeg in het Poolse Krakau in de tweede wedstrijd Noord-Macedonië met 34-24.

Nederland sluit de groepsfase dinsdag af tegen Noorwegen. De eerste drie uit de poule plaatsen zich voor de hoofdronde en nemen de punten uit de groepsfase mee. Oranje was het WK begonnen met een zege op Argentinië (29-19). De Nederlandse handballers doen voor het eerst sinds 1961 mee aan de mondiale eindronde.

Steins en Smits de leiders

Na de eerste score voor Noord-Macedonië liep Nederland al snel uit naar een 7-3-voorsprong. Die marge hield de ploeg onder leiding van Luc Steins en Kay Smits goed vast. Oranje leidde bij rust met 18-11.

Luc Steins juicht na een goal tegen Noord-Macedonië.© ANP / Associated Press

In de tweede helft kwamen de handballers uit Noord-Macedonië eerst wat terug, maar Oranje liep tijdens een man-meer-situatie met drie treffers weer verder uit. In het laatste kwartier gaf de ploeg van Olsson de voorsprong niet meer uit handen.

Smits was topscorer met tien treffers. Dani Baijens maakte zeven doelpunten. Steins en Jeffrey Boomhouwer waren beiden vier keer trefzeker. Samir Benghanem, Bobby Schagen, Tom Jansen en Rutger ten Velde scoorden ieder twee keer. Niels Versteijnen maakte één treffer.

‘Verdiende uitslag’

„Noord-Macedonië is een beetje een rare tegenstander, maar we konden er vandaag goed mee overweg. Dan is dit een verdiende uitslag”, zei Baijens bij Viaplay. „Het kostte veel kracht in de dekking, maar we hebben het top gedaan.”

De uitslag doet vermoeden dat het makkelijk ging, maar dat was het volgens Baijens zeker niet. „We wisten dat met Noorwegen nog een supertegenstander eraan komt, dus we hadden alles op alles gezet vandaag.”

Steins ziet ook volop ruimte voor verbetering. „We willen ons ook gaan meten met de toplanden. Daarvoor moeten we ons blijven verbeteren. Maar voor nu kunnen we tevreden zijn.”