5 investeringen die je helpen minder energie te verbruiken

© Pixabay.

Manieren zoeken om minder energie te verbruiken, het is met de huidige energieprijzen aan de orde van de dag. Als je gaat kijken naar het bedrag dat je hier jaarlijks aan uitgeeft, is het best wel even schrikken en dat terwijl het leven in het algemeen ook al zoveel duurder is geworden. Het goede nieuws is dat het niet eens zoveel moeite kost en dat de investering wel meevalt om toch een mooie besparing te kunnen realiseren. Kiezen voor led verlichting, slim verwarmen en een kozijn plaatsen, zijn nog maar enkele van de maatregelen die je kunt nemen. We geven je alvast 5 tips mee om dit voor jouw woning te realiseren.

Creon Kozijnen

Ga slim om met verlichtingEen erg eenvoudige manier om op energie te besparen zonder dat het je veel inspanning kost, is slim omgaan met verlichting. Kamers waar je niet bent, hoeven echt niet verlicht te worden en een klein beetje aandacht daarvoor levert je al snel een flink bedrag op. Kies daarnaast ook voor led verlichting in plaats van voor de klassieke gloeilampen voor een nog duurzamere en energiezuinigere manier van verlichten.

Investeer in kunststof kozijnJe hebt er misschien nog nooit bij stil gestaan, maar ook je keuze naar het type kozijn toe vormt een erg bepalende factor in je energieverbruik. Een kunststof kozijn bijvoorbeeld een isolerende werking waardoor je de warmte langer binnen kunt houden en de koude doeltreffender buiten kunt houden. Kozijnen heb je toch nodig, je kiest dan maar beter voor dat type dat je het meeste besparing oplevert.

Verwarm doeltreffendVerwarming neemt een heuse hap uit je energiebudget. Als je thuis bent, wil je het natuurlijk graag lekker warm hebben, maar toch zijn er een aantal zaken op te noemen om dat verbruik te verminderen. Zo heeft het geen enkele zin je hele woning te verwarmen als je slechts een beperkt aantal kamers gebruikt. Heb je een ruimte niet nodig? Zet er dan de verwarming ook uit. In de ruimtes die verwarmd worden, is het een goed idee om folie achter de radiator te kleven. Zo kun je vermijden dat er warmte verloren gaat in de muren en dat die wordt teruggekaatst naar de ruimte zelf. Een goed raam en een goed kozijn zorgt er ook voor dat de warmte niet ontsnapt.

Kies voor zuinige toestellenJe hebt elektrische toestellen nodig, daar kun je helaas niet omheen. Waar je wel zelf de beslissing in hebt, is om te kiezen voor energiezuinige toestellen zoals de A+++ die aanzienlijk minder verbruiken zonder minder goed te presteren. Bij de aankoop vind je in de winkel altijd een energielabel terug, geef hier dan ook de nodige aandacht aan.

Wek je eigen energie opDoor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp kun je zelf voor een groot stuk voorzien in energie. De zon schijnt gratis en dan kun je er maar beter dankbaar gebruik van maken. Het licht dat opgevangen wordt, wordt omgezet in energie en als je het een beetje slim aanpakt, kun je er hierdoor zelfs voor zorgen dat je zo goed als geen elektriciteit van het net meer nodig hebt. Het is een investering, maar dan wel eentje die zichzelf op relatief korte termijn terugverdient.