Limburgs waterstofproject krijgt 108 miljoen euro van Europa

© ANP/Rob Engelaar

Brussel/Geleen -

Het FUREC-project van energiereus RWE, dat circulaire en groene waterstof wil maken uit niet-recyclebaar, vast huishoudelijk afval in Limburg, heeft een financiering van 108 miljoen euro ontvangen uit het Innovatiefonds van de Europese Unie.

Frans Dreissen

Deze toezegging is cruciaal voor voortgang van het project, waarmee een totale investering van ruim 600 miljoen euro is gemoeid. RWE kan nu de benodigde toestemmingen en vergunningen aanvragen, maar ook contracten afsluiten met leveranciers voor de installaties, potentiële afnemers van waterstof en CO₂ en bedrijven die afval in geschikte hoeveelheden en kwaliteit kunnen aanleveren. RWE neemt in 2024 een definitief investeringsbesluit.

RWE wil een voorbehandelingsinstallatie bouwen op bedrijvenpark Zevenellen in Haelen, om huishoudelijk afval om te zetten in brandstofpellets. De installatie zal ongeveer 700.000 ton huishoudelijk afval per jaar verwerken. De pellets zullen vervolgens worden omgezet in jaarlijks zo’n 54.000 ton waterstof in een fabriek op Chemelot in Geleen.

RWE ziet FUREC als een blauwdruk voor de toekomstige uitrol op andere locaties in Nederland en Europa.

© Furec