Handballers Oranje beginnen hoofdronde WK met zege op Qatar

Luc Steins in actie tegen Qatar.© ANP/HH

De Nederlandse handballers hebben in de eerste wedstrijd van de hoofdronde van het wereldkampioenschap gewonnen van de Aziatische kampioen Qatar. In het Poolse Katowice zag bondscoach Staffan Olsson zijn team zegevieren met 32-30.

Redactie

Aanvoerder Bobby Schagen ontbrak bij Oranje. Hij was niet fit genoeg om mee te doen.

Te veel fouten

„Het was niet onze beste wedstrijd”, reageerde topspeler Luc Steins bij Viaplay. „We maakten te veel fouten en misten te veel kansrijke ballen. Gelukkig zijn we rustig gebleven en daarvoor hebben we de beloning gekregen. We waren ook de betere, maar het zag er lang niet altijd naar uit dat we zouden winnen. In het begin hadden we al afstand kunnen nemen, maar we maakten het onszelf moeilijk door dat niet te doen. Misschien dat de scherpte een beetje ontbrak. Gelukkig hebben we ons op tijd weten te herstellen.”

Ongeveer halverwege het moeizame eerste deel keek Nederland al tegen een achterstand van vier treffers aan (8-12) en die marge stond er na de eerste helft nog steeds (15-19). Oranje kreeg wel de nodige kansen, maar was - mede door het goede werk van de keeper van Qatar - niet adequaat genoeg in de afwerking. De tegenstander was beter in het benutten van de mogelijkheden.

Spannende slotfase

Met drie doelpunten op rij begon de formatie van Olsson sterk aan de tweede helft (18-19). Bij 25-25 was het gelijk en een kleine 10 minuten voor het einde kwam Oranje zelfs op voorsprong. Die gaf de formatie in de spannende slotfase niet meer weg.

Nederland neemt het in de hoofdronde verder op tegen Duitsland en Servië. Een plaats bij de eerste twee in de groep is nodig voor plaatsing voor de kwartfinales.

In de poulefase won Nederland van Argentinië en Noord-Macedonië, van Noorwegen werd verloren. De Nederlandse mannen nemen voor de eerste keer sinds 1961 deel aan een WK.

Lees ook: Geleense handballer Kay Smits geniet van ‘super periode’ op het WK: ‘Ik ben trots op de energie die we hebben en uitstralen’