Politie registreert 500 strafbare feiten bij bruinkoolprotesten in Duitsland

© ANP

In totaal zijn er bij de protesten tegen de bruinkoolwinning nabij het Duitse dorp Lützerath zo’n vijfhonderd strafbare feiten gepleegd. Dat zegt binnenlandminister Herbert Reul van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Redactie

Het bruinkooldorp werd twee jaar lang bezet om sloop ten behoeve van bruinkoolwinning te voorkomen. De bewoners van het gehucht zijn jaren geleden al uitgekocht en vertrokken.

Vorige week ging de politie over tot ontruiming. Zaterdag was er ook een grote demonstratie, waarbij de politie en radicale betogers slaags raakten. Maandag verlieten de laatste bezetters het terrein.

Volgens Reul zijn in aanloop naar de ontruiming dertig strafbare feiten geregistreerd, nog eens vierhonderd tijdens de ontruiming en vijftig bij de demonstratie. Ook wordt in vijf gevallen gekeken naar het optreden van de politie zelf.

Lees ook: Tunnelactivisten Pinky en Brain verlaten als laatste actievoerders Lützerath, maar toch gloort er plots hoop voor de klimaatstrijders in het Duitse dorp

Excessief optreden

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was de afgelopen dagen ook in Lützerath. Zij en andere actievoerders beschuldigen de politie van excessief optreden. Maar tegen die aantijging verzet Reul zich. Volgens hem was de ergste verwonding die een klimaatactivist opliep bij de demonstratie zaterdag een hersenschudding.

In totaal moesten veertien mensen naar het ziekenhuis, onder wie vijf agenten. De klimaatactivisten zeiden een dag na de grote demonstratie dat bij de confrontaties met de politie mogelijk meer dan honderd actievoerders gewond zijn geraakt. Sommigen verkeerden in levensgevaar, maar dat spreekt de politie tegen.

Lees ook: De klimaatboodschap dreigt onder te sneeuwen in Lützerath

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal