Opening en publieksmiddag vispassage ‘Verlengde Oude Maas’ in Stevensweert

© Waterschap Limburg

Stevensweert
Silke van Deelen

De vispassage ‘Verlengde Oude Maas’ aan de oostzijde van de Molen- en Biltplas bij Stevensweert is alweer een tijdje in gebruik. Zondag 29 januari a.s. is er een publieksmiddag met excursies, met uitleg over het hoe en waarom van deze vispassage.

Het afgelopen jaar is veel werk verzet door Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat om deze nieuwe waterweg voor de vissen aan te leggen. Dankzij deze vispassage verbetert de zwemroute voor vissen vanuit de Maas naar de Oude Maas en Geleenbeek. Hierdoor kunnen ze de plekken waar ze zich voortplanten, beter bereiken. Eind vorig jaar legde het waterschap de laatste hand aan de vispassage in de vorm van een nieuw twee kilometer lang beekje. Over het beekje zijn enkele houten wandelbruggetjes aangebracht. Voor de kuddes gallowayrunderen en konikpaarden die grazen in het natuurgebied rondom de vispassage zijn doorwaadbare plaatsen gemaakt.

Struinen langs de beek

Nu de vispassage helemaal klaar is én het hele gebied weer toegankelijk is voor wandelaars, organiseert Waterschap Limburg samen met Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zondag 29 januari een gratis toegankelijke publieksmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Deze middag is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met het heringerichte gebied. Vertegenwoordigers van de betrokken partijen zullen samen de vispassage officieel openen. Er is een informatiestandje en een excursie van circa vier kilometer onder leiding van een gids. Kinderen zijn welkom, het terrein is niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens en kan modderig zijn.

Aanmelden voor de excursie kan tot 27 januari via e.eskes@waterschaplimburg.nl.