Sneeuwval veroorzaakt weinig problemen op de weg in Limburg, in Heuvelland hier en daar lastig

In Slenaken heeft het verkeer vrijdagmiddag moeite met deze stijgende weg.© Orange Media

In tegenstelling tot donderdag heeft de sneeuwval vrijdag maar weinig problemen opgeleverd voor het verkeer in Limburg.

Redactie

Alleen op de A2 ter hoogte van Weert ontstonden files, in beide richtingen ongeveer vier kilometer. Even later ook op de A2 tussen het vliegveld en Maastricht, richting het zuiden. En ook op de A73 was het even aanschuiven in zuidelijke richting, voor knooppunt Het Vonderen. Voor de rest rijdt het op veel plaatsen langzaam.

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie

Wel kan het glad zijn op wegen waar niet wordt gestrooid, en voor bestuurders geldt dan ook het devies om voorzichtig te rijden. In het Heuvelland heeft het verkeer hier en daar moeite om wegen te berijden.

In Limburg deden zich vrijdag geen ernstige ongelukken voor. In de meeste gevallen was alleen sprake van blikschade. Rijkswaterstaat telde zeker honderd incidenten op de Nederlandse wegen door gladheid. Het ging hierbij onder meer om ongevallen en slippartijen. Vooral in het zuiden van het land ging het mis.

Sneeuw in Ulestraten.© De Limburger

Thuis werken

Veel mensen hebben de waarschuwing van het KNMI ter harte genomen om deze vrijdag indien mogelijk thuis te werken. Daarnaast is de vrijdag sowieso al de rustigste dag op de weg omdat veel mensen dan altijd thuis werken of vrij hebben.

Ook de stakingen in het streekvervoer hebben om die redenen weinig invloed op de verkeersdrukte. Anders dan in Limburg is het in Brabant wel erg druk op een aantal weg, meldt de ANWB.

Lees ook: KNMI geeft voor vrijdag code oranje af in Limburg vanwege gladheid

Een vrachtwagen die door sneeuwval de heuvel niet op kwam in het Savelsbos liet een deel van de lading op de weg achter. Eerder kwam er ook een auto met caravan vast te staan.© Alfred Melissen

Code oranje

Voor Limburg geldt sinds 10.00 uur vrijdagochtend code oranje. Dat duurt nog tot 18.00 uur vanwege lokale sneeuwbuien. Kleine wegen kunnen mogelijk onbegaanbaar worden, zo geeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg aan. Vanaf vrijdagavond neemt de kans op bevriezing van natte wegen en sneeuwresten toe, waardoor het tot en met zaterdagochtend opnieuw glad kan worden.

In Zuid- en Midden-Limburg kan vrijdag zo’n vijf centimeter sneeuw vallen, met uitschieters tot het dubbele in de hoogst gelegen delen van het Heuvelland. Noord-Limburg kent minder sneeuwval.

Bekijk hier onze weersverwachting

Sneeuwschuiver in Maastricht.© Track88