Chaos door sneeuw in en rond Luik: mensen laten auto’s achter, bestuurders staan uren vast in tunnel

Sneeuwschuiven in België.© ANP / AFP

De hevige sneeuwval heeft vrijdagavond gezorgd voor verkeerschaos in en rond de Belgische stad Luik. Sommige bestuurders moesten hun auto’s zelfs achterlaten op de ondergesneeuwde wegen.

Redactie

Met name hellende wegen – geen zeldzaamheid in Luik – lagen er spekglad bij. Sommige straten werden zelfs afgesloten voor alle verkeer, omdat ze niet meer berijdbaar waren. De Luikse politie vroeg inwoners van de stad gezien de hevige sneeuwbuien dan ook om hun voertuig voorlopig niet te gebruiken en thuis te blijven, in afwachting van sneeuwruimers en strooiwagens.

Wie zich wel op weg bevond, zat daar soms urenlang vast. In de Cointe-tunnel, in het zuiden van de stad, konden honderden bestuurders geen kant meer op na een ongeval op de A602, waar een vrachtwagen dwars over de weg was komen te staan en de rijbaan afgesloten moest worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„We reden 200 meter in twee uur tijd”, vertelt een vrouw tegen een televisiezender. „We kregen geen informatie van de politie”, aldus een andere bestuurder, die zijn auto na drie uur achterliet. „We waren bang om de hele nacht in de auto vast te zitten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voldoende sneeuw voor wintersport

De sneeuwval zorgt desondanks ook voor een lichtpuntje: er viel voldoende sneeuw waardoor verschillende wintersportcentra hun langlauf- en skipistes kunnen openen. Dat maakte de toeristische dienst van de provincie – die het heeft over „perfecte omstandigheden” – bekend.

Vrijdag was langlaufen al mogelijk in enkele wintersportcentra in de Hoge Venen. Daar komen nu nog verschillende langlaufpistes, sleeënpistes, en sneeuwschoenwandelingen bij. Met name op het Signaal van Botrange, het hoogste punt van België, zijn de langlaufpistes toegankelijk. Skiërs kunnen bovendien terecht in Ovifat: daar opent de blauwe piste.

Ook in de regio rond Spa is skiën en langlaufen mogelijk. Pistes op de Baraque Michel, de Thier des Rexhons, de Source de la Géronstère, en in Hockai zijn open. In de regio Ourthe-Amblève is er de Mont des Brumes met een ski- en sleeënpiste.

Lees ook: Limburgers massaal naar de Ardennen vanwege pak sneeuw: ‘Dit wordt het mooiste weekend sinds tijden’