5,5 jaar cel voor advocatenneef Taghi wegens sleutelrol in misdaadorganisatie

© Petra Urban

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 39-jarige Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi, veroordeeld tot 5,5 jaar cel.

Redactie

Volgens de rechtbank is bewezen dat hij „een sleutelrol” gespeeld heeft in Taghi’s misdaadorganisatie. Hij heeft daar een „essentiële bijdrage” aan geleverd en was „een onmisbare schakel”, aldus de rechtbank, terwijl hij „op zeer geraffineerde wijze” misbruik maakte van zijn vertrouwelijke positie als advocaat.

Het dossier-Youssef T. is volgens de rechtbank een „voorbeeld van hoe de georganiseerde misdaad doordringt in de bovenwereld” en daarmee „een ernstige ondermijning vormt van de rechtsstaat”. Het doel van de criminele organisatie was onder meer het laten ontsnappen of uitbreken van Ridouan Taghi.

Criminele kwesties

Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo en zit in voorarrest in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Zijn neef Youssef werd in maart 2021 een van zijn advocaten en bezocht hem daar vele malen. Na verloop van tijd ontdekte justitie dat de contacten tussen beide mannen niet gingen over juridische zaken maar dat er criminele kwesties werd besproken. T. gaf berichten door van vermoedelijke handlangers van Taghi en bracht diens berichten naar buiten.

Na onderzoek, waarbij het tweetal heimelijk werd gefilmd en afgeluisterd, werd T. op 8 oktober 2021 aangehouden, tijdens een bezoek aan Taghi in de EBI. Sindsdien zit hij vast. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf omdat volgens haar niet vaststaat dat alle berichten in het dossier ook naar buiten zijn gebracht. Ook is niet duidelijk welke misdrijven daadwerkelijk hebben plaatsgevonden op basis van het doorgeven van berichten.

T. heeft verklaard dat hij onder druk is gezet en daarom heeft meegewerkt met zijn neef. Volgens het OM is van druk geen sprake geweest. De rechtbank meent dat het niet is vast te stellen of T. berichten doorspeelde onder druk dan wel uit vrije wil.

Lees ook: Waren Poolse klusjesmannen van Taghi op weg naar Maastricht? Zo liep getuige in zaak-Peter R. de Vries in armen van justitie