Euro stijgt naar hoogste punt in bijna een jaar

Ter illustratie.© ANP/HH

De euro is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2022 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Redactie

De eenheidsmunt, die vorig jaar nog enige tijd minder waard was dan de dollar, zit in de lift door de verwachting dat de rente in de eurozone met stevige stappen verder zal worden verhoogd. Zo verklaarde Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), in het tv-programma WNL Op Zondag nog dat de ECB de rente bij de vergaderingen in februari en maart beide keren met een half procentpunt zal verhogen. Ook na maart zal de rente volgens Knot verder worden opgeschroefd. Door lenen duurder te maken probeert de ECB de vraag in de economie af te remmen en dat zou de inflatie in de eurozone moeten beteugelen.

Dieptepunt

Voor de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 stond de euro nog op ruim 1,14 dollar. Daarna zakte de munt gestaag in waarde. In juli vorig jaar was de euro voor het eerst in twintig jaar minder waard dan de dollar. Dat kwam vooral door de vrees voor een recessie in het eurogebied en door de hogere rentestanden in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve in 2022 eerder was begonnen met renteverhogingen dan de ECB. De dollar werd daardoor aantrekkelijker en steeg in waarde. Eind september bereikte de euro een dieptepunt op ongeveer 0,95 dollar.

Inmiddels is de vrees voor een hevige recessie in de eurozone afgenomen en wordt hooguit gerekend op een milde economische neergang. Ook wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente de komende tijd minder agressief zal gaan verhogen, waardoor de dollar onder druk staat.

Lees ook: Steeds meer ondernemers willen van hun bedrijf af, maar het vinden van een koper is niet zo eenvoudig

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal